Miljøaktivisten Berta Caceres ble drept av to menn 3. mars i år. Global Witness har uttalt at minst 207 personer som beskyttet land og ressurser fra næringsinteresser ble drept i fjor.

Foto

AP Photo/Eduardo Verdugo.

207 miljøvernere drept i 2017

Publisert: 24. juli 2018 kl 10.12
Oppdatert: 24. juli 2018 kl 10.12

Årets statistikk viser en økning på sju drap sammenlignet med fjoråret. Drapene er fordelt på 22 land, og 60 prosent av miljøvernerne mistet livet i land i Sør-Amerika.

Dette inkluderer Brasil – der hele 57 miljøvernere ble drept i 2017.

Global Witness knytter et stort antall av drapene til gruvedrift, skogbruk og firmaer som fratar lokalsamfunn landområder i forbindelse med landbruk. 46 av drapene skjedde i forbindelse med den sistnevnte sektoren, ifølge statistikken.

– Lokale aktivister blir drept i en situasjon der myndigheter og forretninger ser på rask profitt som mer verdt enn menneskeliv. Flere av varene som ender i butikkhylla er et resultat av blodsutgytelse, sier organisasjonens talsperson Ben Leather.

Hans organisasjon viser til en negativ utvikling på Filippinene der 48 miljøvernere ble drept. Tallet er det høyeste registrert i et asiatisk land siden Global Witness begynte å føre oversikt i 2002.

Organisasjonen beskriver en urovekkende tendens på verdensbasis der statlige aktører ofte er involvert i volden, og oppgir at regjeringssoldater var involvert i 53 av fjorårets 207 drap.

– Myndigheter, firmaer og investorer er pliktige til å støtte og beskytte utsatte miljøvernere. De har også makten til å gjøre det, og muligheten til å garantere rettsforfølgelse når angrep skjer. Men enda viktigere: de kan forhindre at angrepene skjer ved å lytte til lokalsamfunn, respektere rettigheter og drive forretninger på en ansvarlig måte, sier Leather.

Saken fortsetter under annonsen