Foto

Berit Roald / NTB Scanpix

Grønne velgere rømte fra Venstre

Publisert: 9. november 2017 kl 10.42
Oppdatert: 9. november 2017 kl 11.01

Tidlige resultater fra Valgundersøkelsen viser at Venstre mistet velgere til rødgrønn side i stortingsvalget 2017. En finlesing av tallene viser at det først og fremst var Venstres grønne velgere som gjorde opprør.

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for Samfunnsforskning er enig i analysen.

– Vi får bedre tall og kan komme med dypere analyser senere, men nå ser det helt klart ut til at Venstre har mistet grønne velgere, sier han.

Totalt gikk rundt 52.500 Venstre-velgere over til MDG og SV. 42.000 velgere skiftet til Ap og 24.500 tidligere Venstre-velgere stemte Sp i 2017-valget.

Foto

Valgforsker ved Institutt for Samfunnsforskning, Johannes Bergh. Foto: IFS.

Når Venstre klarte seg over sperregrensen skyldtes det at partiet hentet 31.500 stemmer fra Høyre. Men dette er stemmer som valgforsker Bernt Aardal har omtalt som taktiske, og som han mistenker det kan bli krevende for Venstre å holde på fremover.

Flyktet fra Frp

– Tallene fra Valgundersøkelsen samsvarer med inntrykket vi sitter med at en del velgere ikke liker at Venstre har støttet en regjering med Frp. Det tror vi er hovedgrunnen, sier partisekretær i MDG, Lars Gaupset til Dagens Perspektiv.

Saken fortsetter under annonsen

Truls Gulowsen, leder i Greenpeace peker på at lojalitet har vært et problem for Venstre i mange år. Han synes samtidig at partiet har forvaltet miljømakten sin på en god måte gitt en vanskelig parlamentarisk situasjon.

Gulowser gjør oppmerksom på at grønne velgere svingte kraftig bare den siste uken før valget. Svært mange velgere som i meningsmålinger i forkant av valget hadde signalisert at de ønsket å støtte MDG, endte opp med å gi stemmen sin til SV i stedet. Overgangen skjedde trolig i den aller siste uken før valgdagen.

En forklaring er ifølge Johannes Bergh at MDG har bidratt til en annen dynamikk enn tidligere. Det har gitt grønne velgere flere alternativer. 

– Det er det som er risikosporten for miljøpartiene som har nokså like kjerneområder og bare litt forskjellige strategiske tilnærminger, sier Gulowsen.

Et problem for de små er at Høyre og Arbeiderpartiet ofte har inntatt de samme holdningen i klimarelaterte spørsmål - og i oljepolitikken.

– Da blir det vanskelig for et nokså sterkt miljøsentrum å oppnå den påvirkningen som de fortjener. Støtten deres blir spredt utover på forskjellige blokkvalg, sier han.

Greenpeace-sjefen har tidligere anbefalt Venstre å ta skrittet inn i regjeringen med Høyre og Frp - hvis de får en avtale som er verdt det.

Saken fortsetter under annonsen

– Hvis ikke bør de felle regjeringen, sier han.

Klima viktigere for velgerne

Men alt er på ingen måte over for miljøparitet på borgerlig side. En god avtale med regjeringen vil kunne lokke grønne velgere tilbake igjen, tror flere av de vi har snakket med.

– Hvis Venstre får gjennomslag i viktige miljøsaker med H og Frp, så har de en mulighet for å styrke seg igjen, sier valgforsker Bergh.

Og det trenger ikke bety at det må gå på bekostning av de andre miljøpartiene.

– Det er helt klart tegn til at miljø og klima har blitt en viktigere sak over tid. Mange unge er opptatt av dette, og de er fremtidens velgere, sier Bergh.

Miljøbevegelsen var stort sett fornøyd med Venstres alternative statsbudsjett som partiet la frem på mandag. Budsjettet blir av mange sett på som et forhandlingsdokument med regjeringen.

Saken fortsetter under annonsen

– Regjeringen trenger Venstre for å gi statsbudsjettet en grønnere farge. Vi finner mye positivt i Venstres alternative budsjett, særlig innen teknologi, grønne næringer, utslippsfri samferdsel, kollektivtrafikk, redusert oljeutvinning, dieselavgift og gruveavfallsavgift, for å nevne noe, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet i en kommentar.