26 internasjonale observatører skal følge med på om stortingsvalget går riktig for seg.

Foto

Terje Pedersen / NTB scanpix

Utenlandske observatører følger stortingsvalget med kritisk blikk

Publisert: 6. september 2017 kl 10.25
Oppdatert: 6. september 2017 kl 10.25

– Selv om det aller meste går riktig for seg i norske valg, så viser erfaringene at internasjonale observatører gir oss en nyttig korreks, sier generalsekretær Bjørn Engesland i Den norske Helsingforskomité.

Med økonomisk støtte fra Utenriksdepartementet har komiteen invitert internasjonale eksperter for å se at alt går riktig for seg på valgdagen.

Observatørenes kritikk i valget i 2005 førte til skjerpede krav om at velgere må vise legitimasjon. Etter valget i 2013 ble fristen for å telle forhåndsstemmer forlenget fordi observatørene viste til lang reisevei i blant annet Finnmark, skriver Helsingforskomiteen i en pressemelding.

De fleste av observatørene kommer fra tidligere sovjetrepublikker, og har erfaring med og jobbet for demokrati i sitt eget hjemland.

– Jeg tror ikke vi vil komme over ulovlige metoder for å påvirke valgresultatet, men datasikkerhet blir et viktig tema for valgobservasjonen, sier Olga Kotsjuruba, valgobservatør fra Ukraina.

Observatørene besøker 17 kommuner fra Arendal i sør til Kirkenes i nord, og skal se på både stortingsvalget og sametingsvalget.

Engesland presenterer konklusjonene fra valgobservasjonen tirsdag 12. september klokka 15.

 

Saken fortsetter under annonsen