PÅ TUR: Demonstranter iført masker som forestiller lederne for G7-landene, som fredag og lørdag møtes i Taormina på Sicilia.

Foto

NTB-scanpix.

Donald Trump

Ut på tur – både blid og sur

Publisert: 26. mai 2017 kl 10.18
Oppdatert: 26. mai 2017 kl 10.27

Etter en uke på tur, skal Donald Trump avslutte sin første utenlandsreise med G7-møte på Sicilia. Presidentens reise så langt har gått greit – stort sett, ifølge rapportene. Han har danset sverddans med kong Salman av Saudi-Arabia, fått skryt på TV og stort sett holdt seg til manus i taler der hvert ord har vært nøye veid og vurdert.

– Så langt har det gått bra, oppsummerer amerikanske medier. Trump har fått en kjærkommen pause fra skandalene på hjemmebane etter at han fredag for en uke side forlot USA for en omfattende «turne» til Midtøsten og Europa.

Midtøsten

Foto

GUTTA BOYS: Donald Trump og kong Salman av Saudi-Arabia med følge. (Foto: NTB-scanpix).

Første stopp var Saudi-Arabia, der president Trump ble mottatt som en konge. Ikke så rart kanskje – med seg i kofferten hadde Trump milliardavtaler om våpenhandel og sterk kritikk av Iran, noe som falt i god jord hos de saudiske vertskapet.

Så gikk turen til Palestina og Israel. Først traff han palestinernes president Mahmoud Abbas i Betlehem på den okkuperte Vestbredden. Etter møtet holdt de to felles pressekonferanse. Trump gjentok der sitt budskap om at han skal jobbe for å skape fred mellom Israel og palestinerne.

– Jeg er forpliktet til å forsøke å oppnå en fredsavtale mellom israelerne og palestinerne, og jeg vil gjøre alt jeg kan for å hjelpe dem til å oppnå dette målet, sa Trump.

Saken fortsetter under annonsen

Irans ledere tar rutinemessig til orde for å ødelegge Israel. Men ikke med hjelp fra Donald J. Trump. Tro meg

Applausen var nok mer hjertelig da han besøkte israelerne, både fra salen og fra statsminister Benjamin Netanyahu.

USA skal alltid stå ved Israels side, slo Trump fast i sin tale ved nasjonalmuseet i Jerusalem tirsdag ettermiddag.

Han viste til det han kalte det ubrytelige båndet mellom de to landene, og slo fast at Iran aldri skal få tilgang på atomvåpen.

– Irans ledere tar rutinemessig til orde for å ødelegge Israel. Men ikke med hjelp fra Donald J. Trump. Tro meg, sa han, og fikk stående applaus fra de mange frammøtte i salen og statsminister Benjamin Netanyahu ved sin side.

Trump snakket i sin tale også varmt om å få i stand fred mellom Israel og palestinerne. Begge parter må inngå kompromisser, oppfordret USAs president.

– Men det er ikke lett å skape fred. Det vet vi alle. Begge sider står overfor vanskelige beslutninger. Men med besluttsomhet, kompromisser og troen på at fred er mulig, kan Israel og palestinerne inngå en avtale, sa Trump.

Saken fortsetter under annonsen

Til Vatikanet

Foto

Foto: NTB-scanpix).

Onsdag ble kursen satt i retning Italia, der hovedretten i besøket var presidenten møte pave Frans.

– Det var en ære å være hos paven. Han er noe spesielt. Han er virkelig bra. Vi hadde et fantastisk møte og vi hadde en flott omvisning i Vatikanet. Det var utrolig vakkert, sa Trump. I Roma fant Trump også plass til møte med både Italias president Sergio Mattarella og statsminister Paolo Gentiloni.

– Vi liker Italia svært godt, var Trumps oppsummering etter en formiddag i Roma.

Det var en ære å være hos paven. Han er noe spesielt

Brussel

Saken fortsetter under annonsen

Så sto Brussel for tur.

EU-presidenten tok imot USAs president Donald Trump ved EU-rådets hovedkvarter i Brussel torsdag formiddag.

– Mitt hovedbudskap til president Trump var at det som gir vårt samarbeid og vennskap dypest mening, er grunnleggende vestlige verdier som frihet, menneskerettigheter og respekten for menneskets verdighet, sa Tusk da han møtte pressen etter besøket.

– Den største oppgaven i dag er å konsolidere hele den frie verden rundt disse verdiene. Ikke bare rundt interesser. Verdier og prinsipper må komme først. Det er det vi i Europa og USA burde si, sa han.

Min opplevelse var at vi var enige på mange områder

Også andre ledere fra EU og USA deltok på møtet, der utenrikspolitikk, sikkerhet, klima og handel ble diskutert.

– Min opplevelse var at vi var enige på mange områder, først og fremst når det gjelder terrorbekjempelse. Jeg trenger ikke å forklare hvorfor, sa Tusk.

Saken fortsetter under annonsen

– Noen spørsmål er fortsatt åpne, som klima og handel. Jeg er heller ikke 100 prosent sikker på at vi kan si i dag at vi har en felles posisjon når det gjelder Russland. Men når det gjelder konflikten i Ukraina, virker det som vi er på samme linje, fortalte han.

Selv sa ikke Trump så veldig mye om innholdet på møtet med EU-toppene.

Trump har tidligere uttalt seg svært nedsettende om EU. Han har gitt uttrykk for sterk støtte til brexit og også antydet at flere land bør gjøre som britene og gå ut av unionen. EUs ledere har ikke gjort noe forsøk på å skjule sin irritasjon over dette.

Men på vei ut fra torsdagens møte fikk både EUs president Donald Tusk og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker et klapp på skulderen av Trump. Så forsvant han inn i bilen som sto og ventet på ham.

Nato neste

Foto

GUTTA BOYS 2: Jens Stoltenberg og Donald Trump ordner opp i NATO. (Foto: NTB-scanpix).

Så var det klart for toppmøte i NATO, der også statsminister Erna Solberg deltok.

Saken fortsetter under annonsen

Trump ble tatt imot av NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg da han ankom NATOs nye hovedkvarter i Brussel.

Trump hadde et krystallklart budskap til de øvrige stats- og regjeringssjefene i alliansen.

– Framtidas NATO må inkludere et sterkt fokus på terrorisme og innvandring, sa Trump.

– Tusener på tusener av mennesker strømmer inn i landene våre og sprer seg utover. I mange tilfeller har vi ingen anelse om hvem de er. Vi må være harde, vi må være sterke og vi må være årvåkne, sa Trump.

Så var han krystallklar om at han forventet at NATOS medlemsland blar opp mer penger. Hele 23 av NATOs 28 medlemsland har ikke nådd alliansens mål om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar, påpekte han.

– Mange land skylder enorme pengesummer fra tidligere år, sa Trump.

Ifølge ham er dette dypt urettferdig overfor skattebetalerne i USA.

– Vi må gjøre opp for de mange årene som er gått tapt. Det er et minimum med 2 prosent hvis vi skal konfrontere dagens veldig reelle og veldig ondsinnede trusler.

Jeg opplever dette som et tydelig budskap fra en mann som liker å sende tydelige budskap,

Erna Solberg beskriver det som kjente toner.

– Jeg opplever dette som et tydelig budskap fra en mann som liker å sende tydelige budskap, sier hun til norsk presse etter NATO-toppmøtet i Brussel torsdag kveld.

– Han er en forretningsmann som er blitt politiker, og som er opptatt av å levere resultater, sier hun.

Trump har vært klar på sin forpliktelse til NATO. Men Trump har også vært klar i sitt budskap til alle allierte om at vi må levere på løftet vi har gitt om å øke pengebruken. I dag uttalte han seg om dette på en direkte måte, sier NATOS generalsekretær Jens Stoltenberg etter NATO-toppmøtet.

Han beskriver Trump som en politiker som snakker fra levra.

– Vi har også før sett Trump snakke rett ut om dette. Han har et klart budskap om sin forpliktelse til alliansen, men han har også et veldig enkelt og klart budskap om forventningene han har om en rettferdig byrdefordeling i alliansen, sier NATO-sjefen.

Ifølge ham er det bare positivt at det nå presses på for øke pengebruk i alliansen.

Hilste på Macron

Foto

HANEKAMP: Håndtrykket mellom Trump og Emmanuel Macro ble både langt og hardt. (Foto: NTB-scanpix).

Under NATO-toppmøtet hilste Donald Trump på en lang rekke europeiska stats- og regjeringssjefer. Blant annet var mange spent på hans møte med Frankrikes ferske president, Emmanuel Macron. I likhet med Trump er Macron «outsideren» som ble valgt til president. Ingen av dem har tidligere vært valgt til politiske verv.

Torsdag hadde de to sitt første formelle møte i USAs ambassade i Brussel.

– Macron gjennomførte en utrolig valgkamp og vant en formidabel seier. Hele verden snakker om det. Gratulerer. Bra jobbet, sa Trump da han hilste Macron velkommen.

De to utvekslet et realt håndtrykk som varte så lenge at knokene hvitnet, melder internasjonale nyhetsbyråer.

Trump har tidligere gitt uttrykk for at han ikke er særlig glad i håndtrykk, men Macron skal ha nektet å gi slipp.

Macron gjennomførte en utrolig valgkamp og vant en formidabel seier. Hele verden snakker om det

Sicilia og G7

Den amerikanske presidenten deltar nå på sitt første G7-møte, som varer til lørdag. Det samme gjør Frankrikes nyvalgte president Emmanuel Macron.

G7-gruppen av verdens ledende industriland innleder sitt toppmøte på Sicilia fredag. Å prøve å overbevise Donald Trump om å stå ved Parisavtalen, blir viktig.

Storbritannias statsminister Theresa May kommer imidlertid til å korte ned sitt opphold på Sicilia på grunn av terrorangrepet i Manchester. Ifølge britiske myndigheter reiser hun trolig tilbake til Storbritannia fredag kveld.

G7-landene ventes også å prøve å få klarhet i om USA mener alvor med Trumps politiske agenda om klimaforandringer. Trump har blant annet sagt at USA vil trekke seg fra Parisavtalen.

Frankrikes president Macron er en varm forsvarer av klimaavtalen, og han og de øvrige G7-lederne ventes å ville forsøke å få Trump vennligere innstilt til tiltak for å redusere klimaendringer. Blant annet vil de prøve å overtale ham til å satse mer på fornybar energi og mer miljøvennlig teknologi som kan skape flere arbeidsplasser og økonomisk vekst.

Dette er G7

  • Står for Gruppen av sju nasjoner. Etablert i Frankrike i 1975 som et uformelt møte bak lukkede dører for lederne i verdens viktigste industriland: USA, Canada, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Italia og Japan.

  • Russland deltok fra 1991 og ble regnet som fast medlem fra 1997. Gruppen skiftet da navn til G8 fram til russerne ble utestengt i 2014, som følge av annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya.

  • EU er også fast representert på G7-toppmøter.

  • G7 er ingen internasjonal organisasjon eller institusjon og bygger ikke på noe juridisk grunnlag. Det er et uformelt forum som skal gi noen av verdens fremste ledere mulighet til å drøfte viktige saker bak lukkede dører.

  • Selv om G7 ikke tar juridisk bindende beslutninger, kan gruppen legge viktige politiske føringer i en rekke saker.