Tror CO2-utslippene vil synke markant
I rapporten Energy Transition Outlook 2017 som ble presentert av DNV GL i London i dag, går det frem at verdens energibehov vil flate ut fra 2030. Bakgrunnen er det DNV omtaler som et historisk brudd mellomenergiforbruket og veksten i økonomien og folketallet.
DNV spår at oljeforbruket vil flate ut mellom 2020 og 2028, for så å falle betydelig og bli forbigått av gass i 2034. Et av resultatene er at CO2-utslippene vil falle kraftig.
Stadig mindre andel av budsjettet
Samtidig kan energiselskapenes globale dominans bli utsatt for en liten revolusjon. Mens de totale energiutgiftene i dag utgjør om lag 5 prosent av total global produksjon, venter DNV at utgiftene ikke kommer til å øke nevneverdig de neste tiårene, mest på grunn av fallende pris på fornybar energi. Resultatet blir at energiutgiftene ikke vil utgjøre mer enn 3 prosent av globalt bruttoprodukt etter overgangen til en grønnere økonomi.
Analysen vil kunne brukes som argument for olje-Norge. Hvis oljen har lavere verdi i fremtiden, bør den pumpes opp så fort som mulig. Det har vært olje- og energiminster Terje Søviknes standpunkt.
Når ikke Paris-målene
Men analysen kaster også lys på at man kanskje ikke burde pumpe opp all oljen. DNV er selv ikke overbevist om at overgangen til et samfunn med mindre klimaskadelig energiprpduksjon går fort nok. I rapporten går det frem at verdenssamfunnet ikke vil klare å forhindre at temperaturen på jorden øker med 2,5 grader.
– Selv om energibehovet flater ut og utslippene halveres, viser modellen vår at togradersmålet ikke vil nås. Dette bør være et varsku til myndigheter og beslutningstakere i alle deler av energi-industrien. Industrien har tatt lange steg i riktig retning før, men nå må de virkelig ta frem sjumilsstøvlene, sier konsernsjef i DNV GL Remi Eriksen i en kommentar.