Tre grunner til at det ikke blir boligkrakk
For tredje måned på rad dalte de norske boligprisene, og det er i Oslo-markedet bakken er brattest.
Årsveksten i Oslo har falt fra 24 prosent i februar til 6,4 prosent i juli og det er «ingen tvil om at det er i hovedstaden omslaget i boligmarkedet har vært kraftigst,» skriver makroøkonom i DNB Markets, Jeanette Strøm Fjære i meglerhusets morgenrapport fredag.
Ifølge Eiendom Norge selges Oslo-boliger nå til under prisantydning og antall usolgte boliger er mer enn tredoblet fra samme tid i fjor.
Trolig vil prisene i Oslo fortsette noe nedover i månedene som kommer, tror ekspertene.
Sterkt fundament
Likevel er det ingen grunn til å frykte et bredt boligkrakk i Norge, skal en tro økonomene og analytikerne i store norske meglerhus.
Det er det hovedsakelig tre grunner til, mener Strøm Fjære:
- Arbeidsledigheten faller
- God inntektsvekst
- Lave renter
– Men den høye boligbyggingen indikerer et økt tilbud av boliger fremover som kan tynge prisutviklingen. Hvor stor den innstrammende effekten av boliglånsforskriften har vært og vil være fremover er også usikker, påpeker DNB-økonomen.
Vil ikke overdramatisere
Hennes analyse støttes av økonomene i de konkurrerende meglerhusene Handelsbanken Capital Markets og Nordea Markets.
Ifølge Handelsbankens beregninger kan en se negativ årsvekst i Oslo-markedet allerede i oktober, selv om de sesongjusterte prisene i hovedstaden flater ut allerede i august.
– Men gitt den sterke prisveksten i fjor vil vi ikke overdramatisere dette, skriver makroanalytiker Marius Gonsholt Hov i deres morgenrapport fredag.
Han vektlegger det klare politiske ønsket om å stramme inn oslo-markedet i år, og mener det er tydelig at disse innstrammingene har hatt den tiltenkte effekten.
Norges Banks utlånsundersøkelse for andre kvartal, som ble publisert omtrent samtidig med de nye eiendomstallene, viste at bankene hadde strammet ytterligere noe inn i andre kvartal.
– Etterspørselen dempes i tråd med hensikten bak innstrammingstiltakene: blant annet å få demmet opp for «spekulantene». I tillegg ser vi at tilbudssiden i Oslomarkedet har økt i løpet av sommermånedene.
I Nordea ser de mye av det samme, selv om de påpeker at det er «få tegn til at korreksjonen i Oslo-markedet er over».
– Det er mange leiligheter ute til salg, som indikerer at dette vil fortsatt være et kjøpers marked utover høsten, skriver analytiker Joachim Bernhardsen.
– Vi frykter i liten grad at dette utvikler seg til en bredt basert bolignedtur som rammer norsk økonomi. De underliggende forholdene er sterke med lav rente og økende sysselsetting. Selv om boligmarkedet er svakere enn Norges Bank har lagt inn i sine prognoser tror vi ikke det vil påvirke pengepolitikken nevneverdig så lenge nedkjølingen hovedsakelig holder seg rundt Oslo-området.