Tolletaten første etat i verden til å gjennomføre science hackathon
Maskiner som tolker røntgenbilder og løsninger som kombinerer ulike teknologier skal støtte tollerne i fremtidens grensekontroll hvis forslagene på tolletatens hackathon får slå rot.
Onsdag 25. oktober konkurrerte 20 forskere og IT-folk om hvem som kunne gi det beste løsningsforslaget til Tolletaten om hvordan fremtidens grensekontroll kan bli.
Vinneren, i konkurranse med teknologer og forskere fra inn- og utland, ble et lag fra AIA Science. Vinnerlaget som besto av Evmorfia Andritsopoulou, Atle Vesterkjær og Peter Malec, hadde ifølge juryen et veldig tydelig og fremtidsrettet forslag med reell gjennomføringsmulighet for Tolletaten.
AIA er et nystartet norsk IT-selskap med tung teknisk ekspertise. De har spesialkompetanse innen kunstig intelligens, maskinlæring og big data.
– Vi synes det er veldig inspirerende å jobbe med Tolletaten, og vi har flere ideer til hvordan etaten kan automatisere deler av virksomheten, sier Atle Atle Vesterkjær, CTO i AIA Science og en av deltakerne på vinnerlaget.
Han mener de vant fordi laget hadde en helhetlig plan for å få mer informasjon ut av data Tolletaten allerede har.
– Vi viste at vi hadde kompetansen for å gjennomføre det ved å beskrive de nye teknologiske verktøyene vi ønsker å bruke for å gjennomføre planene våre. Vi hadde gode referanser til forskning som peker i samme retning som vårt forslag.
Det var statsråd Siv Jensen som delte ut prisen til vinnerlaget. Prisen er på 28 000 kroner i tillegg til heder og ære i IT-miljøet.
Finansministeren er fornøyd.
– Jeg har stor tro på at Tolletatens kontroller vil bli mer treffsikre ved å bruke avanserte verktøy for analyse og kunstig intelligens i tillegg til tollernes egne vurderinger. Dette vil også muliggjøre automatisering av ressurskrevende manuelle prosesser og frigjøre ressurser til oppgaver der vi virkelig har behov for menneskelige evner, sier finansministeren.
En tidligere versjon av denne saken hevdet at Tolletaten var første etat i verden til å arrangere et hackathon. Dette viste seg å være en liten overdrivelse. Det riktige skulle være: første etat i verden til å arrangere et science hackathon.