NSOs leder Marianne K. Andenæs.

Foto

Foto: NSO/ Skjalg Bøhmer Vold.

 

Studentene etterlyser konkrete tiltak

Publisert: 3. februar 2017 kl 16.52
Oppdatert: 3. februar 2017 kl 17.16

Fredag ble Nasjonal kompetansepolitisk strategi 2017-2021 lansert. Dette er en strategi som er underskrevet av en bred koalisjon med alt fra departementer til arbeidslivsorganisasjoner.

Et av hovedmålene med strategien er å skape bedre match mellom hva folk kan og hva arbeidslivet trenger. Dette understreket statsminister Erna Solberg da hun fredag la frem strategien.

Norsk studentorganisasjon (NSO) mener at dette er et godt utgangspunkt for å sikre Norges kompetanse fremover, men at den mangler konkrete tiltak.

– Å sikre fremtidens kompetanse er viktig, men den kan ikke kun være bygget på hvordan vi tror fremtidens arbeidsmarked vil se ut. For å møte fremtiden er vi som samfunn avhengig konkrete tiltak som opprettholder bredden av kompetanse, sier leder av NSO, Marianne Andenæs.

Flere karriereveiledere

I strategien understrekes viktigheten av helheten av karriereveiledning, studentene mener at dette dessverre ikke følges opp av konkrete tiltak.

«For å heve kompetansen i befolkningen, fortjener og trenger vi riktig veiledning. En karriereveileders kompetanse skal ikke tas lett på,» skriver NSO i en pressemelding.

Saken fortsetter under annonsen

– NSO mener at alle veiledere helt fra grunnskolen skal ha egen utdanning innenfor karriereveiledning, og det er ingen tvil om at det også trengs flere karriereveiledere. Karriereveiledere må ha kjennskap til hva slags kompetanse som kreves i arbeidslivet, hvordan denne kan brukes og ikke minst kunnskap om utdanningstilbud og karrieremuligheter, fortsetter Andenæs.

Det at strategien fokuserer på å utnytte innvandreres medbrakte kompetanse er et steg i riktig retning, mener studentene. De besitter mye kunnskap som vil være til nytte for det norske samfunn dersom den tas i bruk.

– Vi trenger bedre systemer som tilrettelegger for godkjenning av utenlandsk utdanning for å sikre at innvandrere kommer seg raskt inn i utdanning og arbeidsliv, avslutter Marianne Andenæs.