Stor variasjon i helse- og omsorgstilbudet
Mandag presenterte Helsedirektoratet sin nye, interaktive webtjeneste Samdata kommune. Selv om den ennå bare kan brukes med PC, lanserte direktoratet verktøyet som skal tydeliggjøre forskjellene mellom kommunene.
Med Samdata vil det bli mulig å sammenligne helse- og omsorgstjenestene i sin egen kommune med landsgjennomsnittet og andre kommuner.
Tilbudet til eldre varierer
Tallene fra Samdata viser store og vedvarende forskjeller mellom kommunene i ressursbruken og tjenestetilbudet, fra 2010-2015.
I en del kommuner mottar knapt 60 prosent av de eldre hjelp fra kommunen, mens andre kommuner tilbyr tjenester til mer enn 80 prosent av de eldre.
Tilbudene og omfanget av tilbudet varierer også. Spesielt er det store forskjeller kommunene imellom når det gjelder tilbudet av dagsenter, men det er også store variasjon når det gjelder korttid- og langtidsopphold på institusjon.
Ligger lengre på sykehus
Samhandlingsreformen skulle få pasienter raskere fra sykehus og tilbake til kommunen. Likevel er det fremdeles 80 000 liggedøgn på sykehus for pasienter som er ferdig behandlet.
Tall fra Samdata viser at kommuner som har et lavt tjenestetilbud har også flere pasienter som ligger lenge på sykehus etter at de er utskrivningsklare enn andre kommuner. Helsedirektoratet skriver i en pressemelding at «tallene indikerer at disse kommunene har mindre kapasitet til å ta imot og håndtere ferdigbehandlede pasienter. Dette er ofte middels store kommuner med kort avstand til sykehus».
Kommuner med et godt tilbud av både helsetjenester i hjemmet og institusjonsopphold, har færre liggedager for utskrivningsklare pasienter.