KrFs alternative statsbudsjett for 2018 blir presentert av parlamentarisk leder Knut Arild Hareide.

Foto

NTB-scanpix.

Slik vil KrF kutte

Magnus Peter Harnes
Publisert: 2. november 2017 kl 15.01
Oppdatert: 3. november 2017 kl 09.39

I KrFs alternative statsbudsjett er det også lagt opp til en redusert bruk av oljepenger på to milliarder kroner. Mens satsingene skal koste rundt 9,6 milliarder mer vil partiet hente det meste inn igjen gjennom økte skatter og utgifter tilsvarende 8,3 milliarder kroner. Til slutt kommer utgiftsreduksjoner og inntektsøkninger på til sammen 3,4 milliarder kroner.

– Vi legger opp til mer omfordelende inntektsskatt, og økte grønne og folkehelsefremmende avgifter. Dette gir en redusert oljepengebruk på om lag to milliarder kroner, sammenliknet med regjeringens forslag, sier partiets nestleder og finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad.

 

Han mener deres alternative budsjett vil gjøre Norge mer familievennlig, sosialt og grønt.

– Det finnes ingen bedre måte å styrke fremtidens arbeidskraft på enn å investere i barns trygghet, utvikling og læring, sier Ropstad.

Av de største utgiftsreduksjonene er kutt i investeringsbudsjettet til Statens Vegvesen på 250 millioner kroner og kutt i støtten til drift og investeringer i Forsvarsbygg tilsvarende 350 millioner kroner. KrF vil også bruke mindre på skolehelsetjeneste og skolenes rusarbeid og planlegger å spare om lag 600 millioner på dette. Til slutt skal det hentes 450 millioner kroner på lavere bruk av konsulenter i staten.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi står overfor flere utfordringer som krever sterkere politisk innsats. Behovet for bærekraftig verdiskaping i hele landet er stort. Mange barnefamilier opplever en krevende hverdag, og det fødes færre barn. Skolen og helsesektoren trenger målrettede løft. Ikke minst utfordrer menneskeverdstanken oss til å forebygge abort og sortering av mennesker, sier Ropstad.

KrF støtter regjeringens hovedgrep for verdiskaping som følger opp skatteforliket, og slår fast at «arbeidskraften er vår viktigste ressurs».