Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, vil kjempe med nebb og klør for å la kommunene selv bestemme om de vil ha eiendomsskatt eller ikke.

Foto

NTB scanpix

KS

Slakter Frps skatteforslag

Publisert: 11. august 2017 kl 10.51
Oppdatert: 11. august 2017 kl 11.03

Eiendomsskatt er den eneste norske kommuner selv bestemmer om de vil ha eller ikke.

I 2016 hadde 366 norske kommuner innført eiendomsskatt, som til sammen beløp seg til 12,3 milliarder kroner. Totalt for alle kommuner utgjorde denne skatten 7,5 prosent av skatteinntektene, mens for kommunene som har innført eiendomsskatt utgjorde den 9,4 prosent av kommunenes samlede skatteinntekter.

Frp har før Stortingsvalget 11. september gjort det til en prioritering å fjerne denne skatten. Høyre er heller ikke begeistret for eiendomsskatten, men har ikke gjort et vedtak om å fjerne den. I regjering har de imidlertid løsnet litt i tøylene til deres forgjengere i den rødgrønne Stoltenberg-regjeringen, som oppfordret til å beholde skatten.

– Vi vil prioritere å fjerne eiendomsskatten, gjøre betydelige reduksjoner i inntektsskatten og lavere avgifter. Dette er viktigere for Frp enn å kutte i formuesskatten, som debatten så langt i valgkampen har dreid seg mest om, sa finansminister Siv Jensen til VG i forrige uke.

Planen får leder for Kommunenes hovedsammenslutning, KS, til å se rødt. Styreleder Gunn Marit Helgesen omtaler det som «udemokratisk å frata kommunene den eneste muligheten de har til å påvirke egne skatteinntekter».

– Den demokratiske måten å løse dette på, er at velgerne i kommunene gjør sine prioriteringer gjennom stemmeseddelen. Den udemokratiske måten er at nasjonale politikere fratar velgerne muligheten til å bestemme. Det er velgerne og kommunestyret i den enkelte kommune som kjenner kommunenes behov best, sier Helgesen.

Hun er redd det vil gå ut over velferdstilbudet i kommunene om Frp får gjennomslag.

Saken fortsetter under annonsen

– Som styreleder i KS snakker jeg på vegne av alle kommuner og fylkeskommuner i landet. Lokalt selvstyre er en av de viktigste sakene for kommunal sektor, slår hun fast.