Elbilpolitikken holdt på å få seg et skudd for panseret. Nå er fremtidens familie-elbiler reddet, mener NAF.

Foto

NAF

Statsbudsjettet

Skroter forslag om engangsavgift på elbiler

Publisert: 23. november 2017 kl 08.58
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.55

I forslaget til statsbudsjettet brøt regjeringen med enigheten om avgiftsfritak for elbiler til 2020.

I budsjettavtalen avlyser Høyre og Frps forslag om å innføre engangsavgift ved kjøp av elbiler, og beholder redusert firmabilskatt for elbiler.

– Vi er glade for at de har rettet opp fadesen og tenkt forutsigbarhet for forbrukerne, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.

Ved å ha is i magen gjør statsbudsjett-forliket bilavgiftspolitikken forutsigbar, mener forbundet.

Fjernet usikkerheten

– Forutsigbarhet er avgjørende for at folk skal tørre å planlegge for nullutslippsbiler. Det er avgjørende nå når familie-elbilene kommer, sier Sagedal.

Saken fortsetter under annonsen

De elbilmodellene som kommer fremover har lengre rekkevidde og det betyr ofte økt vekt. Bilene blir også større og de vil passe for større deler av landet. Hadde regjeringens forslag blitt stående, ville utviklingen fått seg et skudd for panseret, spår NAF.

– Nå har KRF og Venstre fjernet denne usikkerheten og leverer på det folk faktisk forventer skal være norsk elbilpoltikk fremover, mener Inger Elisabeth Sagedal.

Elbilhelter

Elbilforeningen har jobbet hardt for å få avlyst regjeringspartienes elbilforslag om å innføre avgift på større elektriske familiebiler og elvarebiler, og det har nå blitt kronet med seier.

– Venstre og KrF er elbilhelter i dag. Riktignok går skattefordelen ved elbil som firmabil litt ned, men sammenlignet med den skattebomben en full fjerning av denne elbilfordelen ville betydd for svært mange, er dette en klar seier, sier generalsekretær i Norsk elbilforening, Christina Bu i en pressemelding.

Saken fortsetter under annonsen

Men selv om Venstre og KrF klarte å stoppe avgiftene til Høyre og Frp, er ikke jobben for å legge om transporten til nullutslipp gjort, mener foreningen. Et enstemmig Storting vedtok tidligere i år at regjeringen skal komme med konkrete tiltak og virkemidler for å nå vedtaket om at fra 2025 skal det kun selges nullutslippsbiler.

I Nasjonal transportplan vedtok Stortinget også at det skal lages en nasjonal strategi for utbygging av infrastruktur for lading over hele landet.

– Dette er en gledens dag, men regjeringen må få opp farta og levere på de vedtakene Stortinget har fattet om utbygging av ladeinfrastruktur over hele landet, og med konkrete virkemidler og tiltak for å øke andelen elbiler på norske veier, sier Bu.