Sjekk hvor mye din kommune får
1,3 milliarder kroner øremerket ekstra lærere på barneskolen er fordelt. Sjekk hvor mye din kommune får.
I budsjettforliket for 2017 ble samarbeidspartiene KrF, Venstre, FrP og Høyre enige om å øke bevilgningene til flere lærere på 1.-4. trinn med 460 millioner sammenliknet med fjoråret, til 1,3 milliarder kroner.
Nå er det bestemt hvordan pengene skal fordeles. Sjekk hvor mye din kommune får i oversikten under.
(Saken fortsetter under grafikken)
Midlene er fordelt etter inntektssystemene i kommunene, som hvert år skal bekrefte til Utdannings-direktoratet at tilskuddsmidlene er brukt til formålet de er tildelt for. Kommuner som ikke bekrefter at midlene er brukt som de skal, vil ikke få tildelt midler påfølgende år.
− Vi forventer at kommunene bruker disse pengene på lærere. Men dersom det tar litt tid å ansette lærere, har kommunene også mulighet til å bruke deler av midlene til flere assistenter i mellomtiden, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
Inntil 268 millioner kroner av totalen kan brukes på slike midlertidige tiltak.
Totalt 1,2 milliarder er fordelt til kommunene, mens rundt 100 millioner kroner knytter seg direkte til stillinger som inngår i forskningsprogrammet LÆREEFFEKT.
Det hersker uenighet om hvor viktig det er med høyere lærertetthet.
Mens forskning viser at færre elever per lærer ikke nødvendigvis gir bedre læringseffekt, viser undersøkelser gjort blant lærere organisert i Utdanningsforbundet at høyere lærertetthet er enkeltårsaken som oftest trekkes frem som viktig for at lærere ikke skal slutte i yrket tidlig.
– Det at lærere slutter er bekymringsfullt, for vi er i en situasjon der det utdannes for få lærere, og allerede mangler lærere, så som en nasjon er dette en veldig utfordring, uttalte en av norges fremste skoleforskere, Thomas Nordahl, til Dagens Perspektiv tidligere i februar.
– Hvis det er knyttet til at lærertettheten er for dårlig, at det gjør det slitsomt å være lærer, skaper det en annen type diskusjon enn den som sier at økt lærertetthet ikke nødvendigvis fører til bedre læring, slo han fast.
Det er imidlertid ingen tvil om at regjeringens hovedprioritet «er at elevene skal lære mer», sier kunnskapsminister Røe Isaksen.
– Vi ønsker å få mer kunnskap om hvilken effekt det har å ha flere lærere, og derfor bruker vi deler av midlene for å forske på nettopp dette, sier kunnskapsministeren.
– Vi vet at tidlig innsats har svært stor betydning for hva elevene lærer og hvordan de utvikler seg. Når vi nå øker bevilgningen til tidlig innsats vil kommunene være i enda bedre stand til å følge opp elevene, legger han til.