– Sats på lærlingene
– Det er de små og mellomstore bedriftene som skaper flest nye jobber i Norge, sa statsminister Erna Solberg til pressen i forrige uke.
Og nye jobber, det trenger Norge. Ifølge LOs seneste prognoser måtte drøyt 150.000 flere personer vært i jobb i dag, om andelen i arbeid skulle vært like høy som ved utgangen av finanskrisen i 2009.
Uttalelsene fra statsministeren har gitt partene i arbeidslivet håp om at det er de som prioriteres når den blå regjeringen legger frem sitt første budsjett etter at det verste oljeprissjokket har lagt seg, torsdag. Det er imidlertid varslet at det nå må tråkkes på bremsen, og at oljepengebruken begrenses veldig sammenliknet med tidligere år. Det gjør det desto viktigere å prioritere arbeidsmarkedet, mener LO.
Det er Bedriftsforbundet, som representerer nettopp små og mellomstore bedrifter, helt enige i. Utspillet fra Solberg gjør at de «har klare forventninger til at statsbudsjettet for 2018 retter seg mot de viktigste jobbskaperne, nemlig små og mellomstore bedrifter,» skriver forbundet i en pressemelding. Det skjer best gjennom skattekutt, satsing på samferdsel, forskning og innovasjon, mener forbundet.
– Regjeringen må kutte ytterligere i formueskatten på arbeidende kapital. Formueskatten på arbeidende kapital betales av 300.000 personer: 92 prosent av disse har under 10 millioner kroner i netto likningsformue. 99 prosent har under 25 millioner. Vi snakker derfor ikke om Stein Erik Hagen eller andre milliardærer. Formueskatt på arbeidende kapital er en skatt som tapper de små og mellomstore bedriftene. Dette er kapital som i stedet kunne ha blitt investert i bedriften, til å trygge og øke konkurranseevnen til eksisterende arbeidsplasser. Vi forventer også mer penger til næringslivsrettet forskning, fordi små og mellomstore bedrifter trenger risikokapital for å kunne investere i innovasjon og utvikling av produkter, sier administrerende direktør for Bedriftsforbundet, Olaf Thommesen i en pressemelding.
Vil øke lærlingtilskuddet
Regjeringen er i ferd med å gjennomføre en stor reform i fagskolene, med målsetning om å sidestille yrkesfagstudenter med de på høyskoler og universitet. Bedriftsforbundet oppfordrer Regjeringen til å fortsette dette arbeidet.
Blant tiltakene regjeringen har gjennomført, er en økning av lærlingtilskuddet til et rekordhøyt nivå. I tillegg, som Erna Solberg gjentok i dagens trontaledebatt, skal alle offentlige anbud inkludere krav om lærlingplasser.
Bedriftsforbundet forventer nå at lærlingtilskuddet økes ytterligere, og kommer opp på «minimum samme nivå som til elever på studiespesialiserende.»
– Norge trenger flere fagarbeidere i framtiden. 95 prosent av norske lærebedrifter synes lærlingordningen er en god måte å rekruttere ansatte på, og flertallet ansetter lærlingene når læretiden er over, ifølge tall fra Utdanningsdirektoratet. Vi ønsker at Regjeringen følger opp med å øke lærlingtilskuddet betraktelig, sier Thommessen.