Frp-nestleder Per Sandberg på tirsdagens pressekonferanse i forkant av landsmøtet i helgen.

Foto

NTB-scanpix.

Sandberg mener 160 kommuner er ideelt

Publisert: 4. mai 2017 kl 08.17
Oppdatert: 4. mai 2017 kl 08.20

Sandberg som også er leder av partiets programkomité, er ifølge Klassekampen enig med flertallet i landsstyret, som ønsker at helgens landsmøte på Gardermoen skal vedta følgende setning om stridstemaet:

«Stortinget må i perioden vedta en moderne og hensiktsmessig kommunestruktur som ivaretar god tjenesteyting og effektiv bruk av ressursene». Et mindretall i landsstyret ønsker at setningen skal erstattes av «Kommunesammenslåing skal skje frivillig».

I 2003–2004 satt Sandberg i Distriktskommisjonen som gikk gjennom helheten i norsk distriktspolitikk. Den gang landet man på at 160 kommuner var ideelt, noe Sandberg mener er like aktuelt i dag.

– Da vi satt i Distriktskommisjonen fant man fram til undersøkelser som viste felles bo-, arbeids- og serviceområder, og da havnet vi på 160. Det er det naturlige å se på, sier han.

Selv om kommunereformen har skapt mye bråk, tror han ikke på roligere tider dersom Stortinget gir fra seg makten over kommunestrukturen.

– Jeg tror det vil være frigjørende og mindre konfliktskapende at vi fører den primærlinjen vi har i partiprogrammet vårt: Stortinget tar disse avgjørelsene. Så er vi ferdig med denne typen seigpining, for kravene til lokalpolitikerne og kommunene vil ikke bli mindre i framtiden.

Saken fortsetter under annonsen