Befolkningen i Norden peker på forsvar som det viktigste satsingsområdet for samarbeid mellom landene. Det gleder nyutnevnt forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Foto

NTB scanpix

Rungende «ja» til mer nordisk samarbeid

Publisert: 31. oktober 2017 kl 10.30
Oppdatert: 31. oktober 2017 kl 10.36

En spørreundersøkelse som ble lagt fram i forbindelse med Nordisk råds sesjon i Helsingfors tirsdag 31. oktober, viser at 90 prosent av de spurte mener det er viktig med et nordisk samarbeid. Hele 60 prosent av respondentene svarte at slike samarbeid er «veldig viktig,» mens 68% mener samarbeidet bør instensiveres.

I den andre enden av skalaen svarte kun én prosent av befolkningen at det nordiske samarbeidet ikke er viktig overhodet.

– Legitimiteten til vårt samarbeid hviler på den merverdien det skaper for våre innbyggere, sier Norges nordiske samarbeidsminister Frank Bakke-Jensen i en pressemedling.

Han mener resultatene av undersøkelsen gir et folkelig mandat til å fortsette å satse videre på nordisk samarbeid «innenfor en rekke områder framover».

Befolkningens syn på hva de nordiske landene bør samarbeide om har imidlerid endret seg i løpet at det seneste tiåret. I en undersøkelse i 2008 ble det å «bekjempe kriminalitet over grensene» oppgitt som det viktigste. Dette har nå betydelig lavere prioritet, ifølge Nordisk Råd.

I stedet har forsvars- og sikkerhetsspørsmålene fått økt betydning, og ligger nå øverst på listen over områder som nordboerne anser som viktige å samarbeide om, ifølge undersøkelsen.

For de unge er utdanning det viktigste samarbeidsområdet.

Saken fortsetter under annonsen

Drøyt 3000 personer fra Sverige, Finland, Norge, Danmark, Island, Færøyene, Grønland og Åland ble intervjuet i forbindelse med undersøkelsen, som ble gjennomført i månedsskiftet august/september i år.

– Jeg har reist mye i Norden det siste året, og det jeg har sett og hørt, har gitt meg en følelse av at det virkelig er etterspørsel etter det nordiske samarbeidet akkurat nå. Sammen kan vi påvirke verden i en bedre retning, og jeg oppfatter resultatet som at det er det nordboerne også vil, sier Nordisk råds president, Britt Lundberg.