Miljøpartiet De Grønnes vararepresentant til Stortinget Per Espen Stoknes er blant dem som jubler over anbefalingen fra Norges Bank om å trekke oljefondet ut av olje- og gassaksjer.

Foto

Mariam Butt / NTB scanpix

Miljøpartiene jubler for oljeråd fra Norges Bank

Publisert: 16. november 2017 kl 15.36
Oppdatert: 16. november 2017 kl 15.48

– Nå må Siv Jensen og resten av regjeringen lytte til fagekspertisen. Om ikke vi får tydelige signaler om at regjeringen raskt vil følge opp anbefalingen fra Norges Bank, så kommer De Grønne til å ta initiativ til et eget forslag om dette Stortinget, sier stortingsvararepresentant og økonom Per Espen Stoknes.

MDG mener rådet fra banken er et kraftig markedssignal til investorer og energiselskaper i hele verden.

– Det er også et tydelig varsku til norsk energisektor om at fornybarrevolusjonen skyter fart og omsider er på vei til Olje-Norge, sier Stoknes.

Også SV er strålende fornøyd med anbefalingen fra Norges Bank.

– Oljefondet bør trekke seg ut av all fossil energi, og dette er et veldig stort steg i riktig retning. Så seint som i vår sa vi at oljefondet måtte redusere investeringene i fossil energi, både av hensyn til klima og av risikoen forbundet med å ha store investeringer i fossilindustrien, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Miljøstiftelsen ZERO er også blant dem som jubler over forslaget, som de mener er i tråd med anbefalingene de har delt over flere år.

– Verden er i rask endring, og det er svært risikabelt å legge for mange egg i samme kurv. Når verden beveger seg bort fra olje, bør Norge gjøre det vi kan for å redusere vår eksponering mot oljeprisen, sier ZERO-leder Marius Holm.

KrF-støtte

Norges Banks råd får også full støtte av Kristelig Folkeparti. 

– Når Norges Bank foreslår at oljefondet trekkes ut av olje- og gassektoren, er det helt i tråd med KrFs bekymring for Norges samlede eksponering mot oljeprisrisiko. Vi fremmet forslag i Stortinget om at regjeringen skulle vurdere dette allerede i 2015, sier Kjell Ingolf Ropstad, nestleder og finanspolitisk talsmann i KrF.

– Staten har betydelig risiko knyttet opp mot oljeprisen, i form av olje- og gassreservene på sokkelen, verdien av olje- og gassinvesteringene og eierandelene i Statoil. I tillegg kommer oljefondets investeringer i olje- og gasselskaper, påpeker Ropstad.

Saken fortsetter under annonsen