SAMME PROSEDYRE SOM SIST? Statsministeren og finansministeren legger fram Perspektivmeldingen.

Foto

NTB-scanpix.

Perspektivmeldingen

Regjeringer går – perspektivene består

Publisert: 31. mars 2017 kl 15.57
Oppdatert: 3. april 2017 kl 08.28

Og dersom du sjekker ut hva finansministrene Kristin Halvorsen sa 2009 og Per Kristian Foss i 2005, så er oddsen svært lav dersom du gjetter at de mente vi trenger å jobbe mer her i landet.   

En Stortingsmelding der man ser inn i krystallkulen og forsøker å danne seg et bilde av Norge i verden anno 2060, må bli en omtrentlig øvelse. Man må legge til grunn noen premisser som på ingen måte er absolutte. 

Uforutsette hendelser og teknologiske kvantesprang blir en umulighet å regne hjem i et 50-års perspektiv. Men Finansdepartementet prøver, og politikerne får æren av å presentere framtida hvert fjerde år.

Samme budskap

Foto

SAME SHIT, NEW WRAPPING – Perspektivmelding da og nå.

Ved forrige korsvei, I 2013, var det daværende finansminister Sigbjørn Johnsen som la fram Perspektivmeldingen. For når Perspektivmeldingen legges fram, er det finansministeren som fører ordet – statsministeren er bare med for å kaste glans, og komme med noen innledende visdomsord.

– Ingen land har et bedre utgangspunkt enn Norge. Her er ulikhetene minst, samtidig som vi er rikest, sa Jens Stoltenberg for fire år siden.

Saken fortsetter under annonsen

– Norge er godt rustet. Vi har mange muligheter, sier Erna Solberg i dag.

I 2013 kunne Stoltenberg fortelle at vi blir stadig flere eldre her i landet. – Og det er vel ikke et bedre mål på velstand, enn at vi lever lenger, sa han.

– Vi lever lenger. Og det er godt nytt, sier Siv Jensen.

Sparepengene må forvaltes godt

Oljefondet

Oljeeventyrets siste kapittel – snart, ikke hel ennå, da – var tema både i 2013 og i dag.

– Vi må tenke nytt. Vi vil ligne på andre økonomier, sier Siv Jensen.

Saken fortsetter under annonsen

– Enig, sa Sigbjørn Johnsen i 2013.

– Sparepengene må forvaltes godt, sier Siv Jensen om Oljefondet.

– En ansvarlig forvaltning av oljeinntektene, sa Sigbjørn Johnsen mange, mange ganger i 2013.

LES MER:

«Arbe'»

Foto

MER GØY i 2013? Dette er perspektivet sitt, det, sa daværende statsminister Jens Stoltenberg til dette bildet av en ungdommelig Sigbjørn Johnsen.

Saken fortsetter under annonsen

Hovedbudskapet til Johnsen i 2013 var det samme som Jensen sitt i år. Johnsen snakket varmt om «arbe'», Jensen er opptatt av at vi må jobbe.

Vi må altså jobbe mer, flere timer i gjennomsnitt hver dag, i tillegg til å stå i jobb litt lenger før vi går av med pensjon.  

– Hvis vi bare jobber 10 prosent mer hver og en av oss, så nærmer vi oss, sier Erna Solberg.

– Hvis vi bare jobber like mye som svenskene, så er vi der nesten, sa Sigbjørn Johnsen for fire år siden.  

En ansvarlig forvaltning av oljeinntektene

For å møte utfordringene som kommer fordi det blir flere eldre i forhold til yrkesaktive, er altså resepten «å jobbe mer». Det er ikke så mye som skal til. Bare et par timer mer i uken på hver i gjennomsnitt. At flere velger heltid fremfor deltid, og at de som står utenfor arbeidslivet, trekkes inn, vil også bidra. I tillegg skal eldre lokkes til å jobbe mer. Og innvandrere. Siv Jensen var opptatt av at sysselsettingsgraden blant innvandrere er alt for lav. Resepten var å få flere i jobb, men hun passet også på å si at det er viktig med «en streng og rettferdig asyl- og flyktningpolitikk». At vi stiller krav til at de tilpasser seg.  

LES MER:

Saken fortsetter under annonsen

Politikk

Foto

SAMSTEMT DUO: Litt partipolitikk ble det også plass til da Siv Jensen og Erna SOlberg la fram Perspektivmeldingen 2017 fredag. (Foto: NTB-scanpix).

Perspektivmeldingen er først og fremst Finansdepartementets kloke hoders framskrivning av framtiden. Men en finans- og statsminister kan jo ikke å unngå å drive litt partipolitikk uansett.

Viktigheten av å ha «kontroll på innvandringen», et lite bidrag i så måte, men Siv jensen brukte ikke sin taletid til å «legge all skyld» på innvandringen, slik enkelte kommentatorer har spådd at hun ville.

I 2013 lurte jens Stoltenberg inn noen godord om «regjeringens politikk og den norske modellen». Inntrykket er at det var litt mer partipolitikk i presentasjonen i år – både fra finans- og statsministeren.

For eksempel når det gjelder det Siv Jensen sa om hvordan man skal få mer ut av ressursene «vi bruker på offentlig sektor». Da kom begrepene «konkurranse», privatie» og «avbyråkratisering» som perler på en snor.   

Saken fortsetter under annonsen

–  Vi vil unngå å øke skattene og å brukerbetalingen på offentlige tjenester, sier finansminister Siv jensen.

Erna Solberg la også inn et politisk stikk til sine gode fiender i Senterpartiet og Arbeiderpartiet da hun avsluttet sin innledning med å snakke om mulighetene som ligger foran oss.

– Men da må vi føre en poltikk som ikke reverserer og bremser og som kjører Norge i revers.