Reindyr krysser riksvei 93 ved L‡hpoluoppal melleom Alta og Karasjok.

Foto

NTB-scanpix.

Økende trafikk truer biologisk mangfold

Publisert: 3. august 2017 kl 09.05
Oppdatert: 3. august 2017 kl 09.15

Transportårer kan føre til fragmentering av dyrs leveområder og danne barrierer for dyrelivet. Når vegtettheten øker, vil dyrs leveområder bli gradvis mer oppdelt.

Fragmentering av arealer på grunn av utvidelser i transportnettverket og økende mengde trafikk utgjør en trussel mot biologisk mangfold som følge av direkte forstyrrelser, at arters leveområder blir fragmenterte og isolerte, og fordi transportnettverkene utgjør barrierer for spredning av dyr og planter

Veier er barrierer

Veger kan danne barrierer for mange dyrearter. I hvilken grad en veg er en barriere for dyrelivet avhenger både av bredden på vegen, trafikktettheten og hvilke dyrearter som er berørt, skriver Statistisk sentralbyrå.

For de fleste av de større pattedyrene vil veger kun utgjøre en barriere dersom det er brukt viltgjerder, støyskjerm eller midtrekkverk, eller hvis trafikkmengden er stor.

Saken fortsetter under annonsen

Veger med en årsdøgntrafikk på under 1.000 vil kunne krysses av de fleste ville arter i naturen. Dette er situasjonen for 80 prosent av det offentlige vegnettet i Norge.

For spesielt sårbare arter kan veger fungere som barrierer når trafikkbelastningen overstiger 1.000 kjøretøy i døgnet. Litt over 20.000 kilometer, eller om lag 20 prosent av det offentlige vegnettet i Norge, har en slik trafikkmengde.

Ettersom ÅDT blir høyere virker vegene som barrierer for flere dyrearter, og dødeligheten blant dyr som prøver å krysse vegen er stor.

Ugjennomtrengelig

Veger med trafikktetthet på mer enn 10.000 kjøretøy per døgn blir oppfattet som en ugjennomtrengelig barriere for de fleste dyrearter.

Omtrent 2.000 kilometer veg, eller 2 prosent av det offentlige norske vegnettet, har så stor trafikk. Det meste av dette er hovedveger på Sør- og Østlandet, samt hovedveger i og ved de største byene.

Saken fortsetter under annonsen

I overkant av 4.300 rådyr ble drept av motorkjøretøy eller tog i løpet av jaktåret 2015/16. Det innebærer en økning på om lag 370 dyr fra året før.

For hjort og elg var det derimot en nedgang på henholdsvis 140 og 80 trafikkdrepte dyr.

I sesongen 2016/2017 ble ingen bjørn, ulv eller jerv drept i trafikken. 5 gauper ble drept i bilpåkjørsler og 2 i togpåkjørsler.

Arter forsvinner

Når nye veger anlegges gjennom naturområder, kan gjenværende fragmenter av brukbare leveområder bli så små og isolerte at lokale populasjoner av enkelte arter forsvinner.

Den kritiske terskelen for vegtetthet og habitatstørrelse er artsspesifikk, og vil også avhenge av landskapet og infrastrukturens karakteristika.

Ifølge undersøkelser som er gjort med hensyn til arealstørrelser og artsrikdom av NIBR i 1994, stiger antall arter trær raskt inntil 15 dekar, deretter flater kurven ut.

Saken fortsetter under annonsen

 For fugler skjer tilsvarende utflating ved 400 dekar. Generelt er det betydelig flere arter på et areal som er litt større enn 3 kvadratkilometer enn et som er litt mindre.