Det er nå flere miljømandater på Stortinget enn for fire år siden.

Foto

NTB-scanpix. 

Miljøbevegelsen

Ny dynamikk med flere grønne mandater på Stortinget

Publisert: 12. september 2017 kl 10.44
Oppdatert: 12. september 2017 kl 11.51

Spesielt interessant tror hun det vil bli med den nye dynamikken på Stortinget. Selv om Miljøpartiet De Grønne ikke klarte å klatre over sperregrensa, markerte flere av de små miljøpartiene seg i valgkampen.

– -Flere av de små miljøpartiene markerte seg i denne valgkampen. Både SV, Rødt og MDG har vokst, mens både V og Krf kom over sperregrensa, sier Riise.

Dermed er det så vidt flere miljømandater på Stortinget nå enn for fire år siden.

– Vi får ikke en grønn klimaregjering som vi hadde ønsket oss, men dynamikken på stortinget nå blir spennende, sier hun.

– Krf og Venstre må bruke makten

Leder i Naturvernforbundet, Silje Lundberg, er spent på hvilke konsekvenser det amerikanske presidentvalget får for klimaavtalen.

Foto
Naturvernforbundet

Saken fortsetter under annonsen

Naturvernforbundet forventer blant annet at den borgerlige regjeringen styrker klimainnsatsen og redusere utslippene i Norge.

– Krf og Venstre må bruke makten. Vi hadde uansett hatt fire heftige år med rødgrønn regjering. I klimapolitikken er Høyre og Arbeiderpartiet ganske like, sier leder i Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg.

Hun Ap nå etter valgnederlaget må erkjenne at de trenger en mer ambisiøs poltikk og at de må si nei til oljeboring i Vesterålen, Senja og Lofoten.

Vi får ikke en grønn klimaregjering som vi hadde ønsket oss, men det vil bli interessant med den nye dynamikken på Stortinget

– Uansett hva utfallet hadde blitt i går, hadde miljøbevegelsen hatt en jobb med å løfte frem de miljøpartiene og utfordret enten Høyre eller Arbeiderpartiet på å videreutvikle klimapolitikken, sier Lundberg.

Karbonrisikoen

Saken fortsetter under annonsen

Både Fremtiden i våre hender og Naturvernforbundet ønsker seg en analyse over norsk økonomi som viser karbonrisikoen som er i ferd med å blåse inn.

– Min klare oppfordring er at miljøpartiene samles som en grønn blokk på stortinget, med felles mål og strategier. Da kan det plutselig bli fart i klimapolitikken, sier Riise.

Vi hadde uansett hatt fire heftige år med rødgrønn regjering

Naturvernforbundet er enig og peker også på at det viktigste de neste fire årene vil være å redusere utslippene, slutte å lete etter mer olje og se på omleggingen av petroleumsystemet.

– Heldigvis har vi miljøpartier på begge sider av det politiske spekteret.  Vi skulle ønske det hadde vært større fremgang for miljøpartiene, men de har likevel styrket seg litt, sier Lundberg.

Krevende å være optimist

Saken fortsetter under annonsen

Foto
Leder i Framtiden i våre hender Anja Bakken Riise. (Foto: Framtiden i våre hender)
 

Lederen i Fremtiden i våre hender påpeker at Eet positivt tiltak som sittende regjering har gjennomført, er oppnevnelsen av en grønn skattekommisjonen. Kommisjonen har foreslått en rekke tiltak som vil bidra til en grønn skatteomlegging, og sørge for at det blir dyrere å forurense, mens miljøvennlig adferd lønner seg.

– Dette er god og Høyrevennlig klimapolitikk, og jeg forventer at den nye regjeringen igangsetter skatteomleggingen i 2018-budsjettet. Det viktigste for neste stortingsperiode er tross alt reelle utslippskutt i Norge. Det er også nødvendig å se på norsk økonomis helhetlige eksponering til oljeindustrien. Nå sier for eksempel Kina at de vurderer å innføre forbud mot bensinbiler – det vil trolig ha enorme ringvirkninger globalt, og understreker sårbarheten i vår oljeavhengige økonomi, sier Riise.

Er du optimistisk til de neste fire årene?

– Det er krevende å være optimistisk, ikke bare på grunn av valget i Norge, men på grunn av alt som skjer i verden. Likevel er vi optimister. Jeg har troen på at det blir mange spennende kamper fremover.  sier Riise og fortsetter:

    Saken fortsetter under annonsen

    Jeg har troen på at det blir mange spennende kamper fremover

    – Til nå har politikerne ventet på folket, mens folket venter på politikerne. I valget gikk miljøpartiene fram, mens de store partiene gikk ned. Jeg tror det handler om manglende klimalederskap. Nå må vi i miljøbevegelsen brette opp armene, mobilisere folk flest, og sørge for en real kamp om de viktige klimasakene i årene som kommer, avslutter hun.