Nordre Aker tar det første steget
Det bor som kjent en baker på Østre Aker. På Nordre Aker jobber det en bydelsdirektør som tenker annerledes. Øyvind Henriksen skal nå teste ut NyBy-plattformen – et digitalt verktøy der behov kan kobles mot ledige ressurser.
Vil mobilisere frivillighet
Henriksen sier han er en ganske vanlig kommunal leder, som begynte å tenke annerledes for drøyt to år siden. Han var da blitt inspirert av delingsøkonomien, og tenkte at konseptet derfra jo måtte kunne brukes til å mobilisere frivillighet.
– Det lever 3500 pensjonister i Nordre Aker som ikke tar i mot noen tjenester fra kommunen.
Disse er med andre ord både friske og aktive, tenkte bydelsdirektøren.
Han gjorde seg et lite tankeeksperiment: Denne gjengen på 3500 spreke pensjonister har igjen rundt regnet 25 år av sitt liv. Kanskje vil de reise til Spania og andre steder med ektefellen sin. Og kanskje vil de følge opp barnebarna.
Men hvor mange dager skal de være i Spania? Og hva gjør de når barnebarna er på skolen, med venner og på trening eller andre aktiviteter?
Her ligger det en ubenyttet ressurs, mente Øyvind Henriksen.
Så traff han Fredrik Gulowsen i NyBy på en konferanse. Det var match, og nye møter ble avtalt.
Ressurser og behov ble kartlagt, et arbeid med å koordinere frivillighet rundt dette startet.
Ambisjonen er å rulle ut dette i hele bydelen
LES MER:
NyBy: Hele velferdssamfunnet i én app
Robert Steen: – Dette er bære eller briste-byrådet
Starter til uka
Og nå skal hjemmetjenesten i Nordre Aker som de første i landet, teste ut det nye NyBy-konseptet.
NyBy skal testes ut i et nabolag på Nordberg i Oslo. Hjemmetjenesten har spurt brukerne om de vil være med.
Det begynner nokså forsiktig. Prosjektet starter opp med en kort pilot fra 13. november. I to uker skal sju frivillige teste ut teknologien og ideen blant et knippe brukere.
– I begynnelsen av desember setter vi en fot i bakken for å se hvordan vi tar det videre. Ambisjonen er å rulle ut dette i hele bydelen, sier Henriksen, som har stor tro på prosjektet:
– Det vil bli bra for den enkelte bruker. Bra for den villige frivillige og bra for kommunen.
– Jeg er selv en av de sju frivillige i pilotprosjektet, skryter Henriksen.
Bydelsdirektørens visjon er å skape varmere nabolag. Kommunen har gått inn med omkring 300.000 kroner i NyBy-prosjektet.
– I tillegg bruker vi jo mye folk på dette. Men i første omgang dreier det seg om en «lightversjon» av NyBy-plattformen, forteller Øyvind Henriksen.
Hensikten er å koble de frivillige ressursene i bydelen med de behovene brukerne har.
– Dette skal ikke dreie seg om rettighetsbaserte tjenester, understreker Henriksen.
– Dette handler om behov vi som kommune ikke skal eller kan gi våre innbyggere, framhever han.
Hele hjemmetjenesten er jo i endring. New public management er på vei ut.
Mange minefelt
Det er ganske radikalt for en kommunal etat å åpne opp velferdstjenestene sine på den måten som NyBy-konseptet legger opp til.
Bydelsdirektøren erkjenner at det har vært noen interne steiner som måtte snus og flyttes på før prosjektet kunne gjennomføres.
– Det er mange som er entusiastiske blant de ansatte her. De ser at dette er en vinn-vinn-situasjon.
– Men…?
– Å selge inn en type tjeneste-app er ikke så lett. Dette er ansatte som har nok å gjøre fra før. Å få dem til å ta ansvar for tjenester som ikke er rettighetsbasert er ikke bare å vedta.
Henriksen forteller at prosjektet har vært igjennom en del «snubling i starten».
For eksempel har fagforeningene vært skeptisk. Og ikke helt uten grunn. En fagforening vil naturlig nok være opptatt av jobbene og arbeidsoppgavene til de ansatte. De er opptatt av at velferdstjenester er rettighetsbasert, og at mange tjenester krever taushetsplikt og formell kompetanse for å utføre dem.
Det er med andre ord ikke bare å komme med en ny app og en bunke frivillige for å tilby velferdstjenester i Norges største kommune.
Men tross alle minefeltene, ser Henriksen et stort potensial.
– Se bare på flyktningsituasjonen. Vi bosetter mange flyktninger i Nordre Aker. Mange av dem har ressurser de ikke får brukt. Nå gir vi dem mulighet til å bidra med en gang.
– Eller de som sliter med å finne jobb på Nav. Kanskje dette kan bidra til å gi dem en mulighet til å bidra?
– Vi kan finne ubrukte ressurser på denne måten, mener Henriksen.
– Og da kommer spørsmålet: Skal dere spare penger med gratis arbeidskraft, nå da?
– Det er ikke min innfallsvinkel. Man må prioritere hele tiden i min jobb. Samtidig er det en masse ting jeg gjerne skulle ha gjort, som jeg ikke har mulighet eller ressurser til.
– Kongstanken er å blåse liv i nabokjerringa. Hun som bryr seg og hjelper alle.
– Men det må være et system i bunn. Som er lett å bruke. Og det er det den nye teknologien gir oss, sier Øystein Henriksen.
MPM på vei ut
– Hele hjemmetjenesten er jo i endring, framhever Henriksen. New public management er på vei ut. Alle bydelene i Oslo skal endre og omorganisere pleie- og omsorgssektoren. Vi skal gjennomføre en tillitsreform og satse mer på selvstyrte team.
Henriksen synes nok det er på tide.
– Vi har 11 ulike plandokumenter å forholde oss til i vår bydel. Alle inneholder mål, tiltak og milepæler.
– Men det er jo ingen som husker alt sammen. Hadde jeg arrangert en quiz i alle planene våre for de ansatte, hadde alle sammen strøket. Jeg også. Når forenkler vi disse slik at de skal gi mer hjelp og nytte for våre ansatte.
Vi kan finne ubrukte ressurser på denne måten
– Det viktigste for oss som jobber med pleie og omsorg er å være forberedt i morra, mener Henriksen.
– De siste 10-15 årene har vi laget systemer som er til for å oppdage de late og de som sluntrer unna. Men det er ikke så mange av dem, påpeker han.
– Jeg har i noen sammenhenger kommet med påstanden om at bydelen vil klare å levere like bra og målrettet uten disse planene og foreslått at vi kan være testbydel, men dit kommer vi nok aldri.
Men bedre tider er i emning, mener bydelsdirektøren. Oslo kommune vil gå mer over til såkalt «selvstyrende team» i pleie og omsorgssektoren.
– Arbeidslagene vi nå skal organisere i hjemmetjenesten skal ha stor beslutningsmyndighet og i stor grad selv beslutte hvordan de kal løse de enkelte oppgavene, forklarer Henriksen.
– Å bruke selvstyrende team i hjemmetjenesten er en trend også ute i Europa. Nederland har tatt dette i bruk i stor skala, og der går det veldig bra. Det som blir viktig er å finne dem som har den kompetansen som skal til. Så lederrollen blir også endret av dette.