Nedsetter egen ledelseskommisjon for offentlig sektor
Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum har pekt på at mange av Solberg-regjeringens reformer er kopier av tiltak man allerede har forsøkt å innføre i Danmark, som kommune- og regionreform og Produktivitetskommisjonen.
Nå skal Danmarks regjering nedsette enda en kommisjon som skal se på ledelse og styring i offentlig sektor.
Om danskene har skjelet til Kommunal- og moderninseringsminister Jan Tore Sanners program om ledelse i offentlig sektor, er uvisst, men for innvidde er det flere fellestrekk.
Det er ministeren for offentlig innovasjon, tidligere helseminister Sophie Løhde, som står bak ideen. Etter planen skal utvalget levere en rapport om hvordan offentlig sektor bør fornyes innen et år.
Tanken bak den såkalte Ledelseskommissionen er å skape grunnlag for en mer overordnet styring, med flere og klarere fullmakter til ledere i offentlig sektor.
Debatt om offentlig styring
Debatten om hvilken retning styring og ledelse i offentlig sektor bør ta, har allerede gått friskt i mediene. Flere danske forskere har i det siste pekt på behovet for å fremme omstilling og innovasjon i det offentlige, og at det krever en annen måte å styre på.
I en kronikk i Politiken tidligere i år tok blant andre forsker ved Roskilde Universitetet med tilhørighet i tillitsleiren i dansk styringsforskning, Tina Øllgaard Bentzen, til orde for å la offentlige ledere få styre friere og mer større tillit.
Hun og medforfatterne av kronikken ser for seg en offentlig sektor i 2026 som endelig har lagt New Public Management med alle sine unødvendige og tidkrevende målekrav bak seg. Samtidig anbefaler de å behandle de store velferdsområdene et år av gangen de neste tre årene.
En viktig oppgave blir å endre på nullfeilskulturen som er utbredt i mange offentlige virksomheter.
Øllgaard Bentzen og co anbefaler at kommisjonen tar fatt i følgende:
- Etblering av styringslaboratorier
- Innsamler relevant forskning om styring
- Besøker offentlige arbeidsplasser for å fremme dialog om måter å skape en tillitsbasert styring på
- Utvikle en kodeks for offentlig ledelse og styring
Mer fleksibilitet
Steen Hildebrandt, professor emeritus ved Aarhus Universitetet og CBS, minner i et innlegg hos Den Offentlige om at megatrender som globaliseringen og flyktningstrømmen vil være en viktig det av de utfordringene som offentlige ledere vil stå overfor også i fremtiden og at prioritering derfor vil fortsette å være krevende.
Hildebrandt mener det vil være nødvendig at offentlig sektor settes i stand til å skape trygge og rolige rom for innbyggerne som skal leve i en mer og mer turbulent verden.
Han tror omleggingen fra dagens struktur må bli radikal. I stedet for hierarkisk oppbygging, som han mener fører til lite fleksible organisasjoner, ønsker han seg mer tøyelige enheter.