Fiskeriminister Per Sandberg presenterer stortingsmeldingen om pliktsystemet i fiskerinæringen i Nærings- og fiskeridepartementet fredag.

Foto

NTB-scanpix.

Kystopprør

Massiv protest mot Sandbergs fiskeforslag

Publisert: 27. mars 2017 kl 10.08
Oppdatert: 27. mars 2017 kl 10.09

Regjeringen vil at tre selskap som eier fartøyer og 56 trålerkonsesjoner, skal slippe unna gamle ordninger der mange av fartøyene har plikt til å levere råstoff til bestemte anlegg.

I praksis disponerer trålerrederiene kvoter til en årlig verdi av rundt 1,4 milliarder kroner og kan tilby fangstene til rundt 1,4 milliarder kroner til mottakere i Sør-Norge eller i det globale markedet.

I stortingsmeldingen om pliktsystemet går regjeringen inn for at 20 prosent av kvotene skal tilbakeføres til kystsamfunnene. Regjeringen skal i tillegg gi en engangskompensasjon på 100 millioner kroner til industrien.

Protestmøte

6. april blir det protestmøte i Tromsø med berørte ordførere, fylkestingspolitikere og næringsliv.

– Kall gjerne det vi setter i gang for et kystopprør. Det som skjer er svært alvorlig. En felles fiskeressurs privatiseres og Nord-Norge sitter igjen med knapper og glansbilder, sier fiskepolitisk talsperson i Troms Ap, Kari-Anne Opsal til Klassekampen.   

Hun mener det er viktig å få KrF og Venstre med på protesten.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi må snu saken i Stortinget og ta hensyn til de mange lokalsamfunnene som vil bli berørt, sier hun.

– Det er svært vanskelig å tro at fiskeriministeren får flertall på Stortinget, sier Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen.

Juling i en uke

Leveringsplikten består av tre ordninger som samlet skal sikre aktivitet ved fiskemottakene i Nord-Norge og hindre juks med kvoter og råstoff.

– Jeg har fremmet en av de største strukturendringer innenfor fiskeri nå sist fredag og har snart fått juling i en hel uke. Pliktsystemet er en av de store sakene som har lagt lokk på utviklingen i Nord-Norge, sier Sandberg til VG.

Videre sier han:

– Men det gjenstår én ting, nemlig Eidesen-utvalget for fiskekvoter, som er en enda større sak. Den er på høring frem til 28. april, og den greier jeg ikke å ferdigstille i løpet av 2017. Derfor må jeg gå på noen år til som fiskeriminister, for å få det på plass, sier Sandberg.

Saken fortsetter under annonsen
Pliktsystemet for torsketrålerne
søn 20.02.2022 23:47
  • På 1980- og 1990-tallet ble systemet med leveringsplikt for torsketrålere innført. Den innebar at torsketrålerne som var eid av fiskeindustrien ble pålagt å levere råstoff til sine anlegg i Nord-Norge. Ordningen skulle hindre spekulasjon med råstoff og sikre drift ved anleggene.
  • Ved tildeling av trålkonsesjoner på 90-tallet ble det også innført en aktivitetsplikt for å hindre nedlegging av anlegg som var omfattet av leveringsplikten.
  • I 2003 ble leveringsplikten omgjort til en tilbudsplikt, der det er nok å tilby fisken til industrien.
  • Bearbeidingsplikten ble innført i 2006. Den innebærer et pålegg til industrien om å videreforedle mesteparten av torsken som er kjøpt under tilbudspliktordningen.
  • Regjeringen foreslår nå å avvikle pliktsystemet mot en avkorting på 20 prosent av verdien på aktivitetspliktige torskekvoter.