Lover 25 millioner kroner til studieplasser på fagskoler
Regjeringspartiene vil sette av 25 millioner kroner til studieplasser på fagskolene på statsbudsjettet 2018.
– Dette er gledelige nyheter og noe vi har jobbet for, sier leder i Organisasjon for Norske Fagskolestudenter (ONF) Silje Kjørholt.
Regjeringens har lovet 65 millioner kroner ekstra til yrkesfagene i neste års statsbudsjett som en del av «Yrkesløftet» som er en pakke for styrking av yrkesfagene.
Desentraliseres
Desentralisert yrkesfaglærerutdanning skal få 10,0 millioner kroner. Yrkesfaglærerutdanningen skal styrkes gjennom å styrke den fleksible og desentraliserte yrkesfaglærerutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Satsingen inkluderer 30 studieplasser til den treårige utdanningen og 5 rekrutteringsstillinger. I tillegg gis det i en oppstartsfase midler til utvikling av fagtilbudet, utstyr og koordinering av tilbudet.
Vi vet vi trenger flere studenter til bygg og tekniske fag, men også innenfor helse og oppvekst
- LES OGSÅ: – Føler oss endelig verdsatt
25 millioner kroner skal gå til nye studieplasser i fagskolen.
– Vi har fremmet opptrapping i antall studieplasser på fagskolene og det er positivt at regjeringspartiene nå vil prioritere dette på neste statsbudsjett, sier Kjørholt og fortsetter:
– Vi er opptatt av at studietilbudet på fagskoler skal svare på konkrete behov i arbeids- og næringsliv. Det er derfor viktig å fordele nye studieplasser til fagfelt som er etterspurte av arbeids- og næringsliv. Vi vet vi trenger flere studenter til bygg og tekniske fag, men også innenfor helse og oppvekst, sier Kjørholt.
Yrkesfagenes år
Det skal settes av 13,6 millioner kroner til lokalt rekrutteringsarbeid ute i fylkene og til videreutvikling av digitale verktøy som skal gjøre det enklere å identifisere og rekruttere nye lærebedrifter.
1,4 millioner kroner skal bidra til oppmerksomhet og status for fagopplæringen. En del av midlene skal gå til å arrangere skole-NM for elevene.
Lektor 2-ordning for yrkesfag skal øremerkes 10 millioner kroner. Ordningen innebærer at fagpersoner fra industri og øvrig arbeidsliv blir involverte direkte i undervisningen.
Hospiteringsordning får 5 millioner kroner, ordningen skal gi lærere som underviser elever i yrkesrettede programmer mulighet til å hospitere ute i de bedriftene som elevene deres en dag kan komme til å jobbe i selv.