• Lettere å få lån • Felles testsenter • Nye skatteinsentiver
Torsdag presenterte statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland innholdet i den første industrimeldingen fra en norsk regjering siden 1981.
Meldingen omhandler blant annet hvilke muligheter og utfordringer ny teknologi, roboter og det grønne skiftet kan gi oss.
Seansen gikk av stabelen hos Hydro på Herøya i Porsgrunn, og det var flere gule kjeledresser enn det som vanligvis er å se ved slike anledninger.
Grønnere, smartere og mer nyskapende
– Norge har gode forutsetninger for å være en industrinasjon i mye mer enn 100 år til, mente statsminister Erna Solberg.
– Jeg tror vi vil se en reindustrialisering i Norge, etter at man for noen år siden trodde at industrien ville bli bygget ned, sa statsministeren.
Grønnere, smartere og mer nyskapende, er tittelen på den nye industrimeldingen regjeringen legger fram i sin helhet for Stortinget fredag.
– Vi fører en aktiv næringspolitikk, sa Erna Solberg. – Men ikke ved å plukke vinnere, men ved å legge forholdende til rette for næringslivet.
Omstillingsdyktig industri
Så var det næringsminister Monica Mælands tur. Hun skulle gå gjennom innholdet i Industrimeldingen. Og hun presiserte at hun nå skulle gi godbitene i meldingen, og at hele meldingen blir overlevert Stortinget fredag.
Men før Mæland kom til hva hun og regjeringen mener er det viktigste i meldingen, dro hun oss alle gjennom en nokså lang statusoppdatering av verden slik den ser ut i dag. Her er en kort reprise:
-
Vi står overfor kraftfulle endringer
-
Fortsatt viktig med olje og gass, men…
-
Den teknologiske utviklingen går raskere enn vi nesten kan forestille oss
-
Kravene til kunnskap øker
-
Jobber vil forsvinne, nye vil komme til
-
Digitalisering og automatisering og roboter
– Kontinuerlig forbedring er nødvendig for å trygge arbeidsplasser og for å omstille seg. Dette vil skje i et forrykende tempo, så det blir krevende for arbeidstakere, ledere og politikere, men vi har gode forutsetninger for å lykkes, sa Monica Mæland.
Norsk industri kjennetegnes av at den er omstillingsdyktig, har høy kompetanse, lokal forankring og retter seg mot globale markeder, ifølge næringsministeren. I tillegg gir frontfagsmodellen og vår flate struktur og våre rikholdige naturressurser oss både konkurransekraft og omstillingsevne.
– Vi skal fortsatt være en ledende kunnskapsdrevet industrinasjon, sa Mæland.
Grønne løsninger
Selve meldingen vil ta for seg satsinger og tiltak innen grønne løsninger, kapitaltilgang, eksport, kompetanse, digitalisering og teknologi.
Når det gjelder de grønne løsningene lanserer regjeringen lanserer følgende i industrimeldingen:
-
Prosess21: Dette er et samarbeidsorgan som etableres mellom myndighetene og prosessindustrien for å finne tiltak og løsninger som kan redusere klimagassutslippene ytterligere.
-
Grønn konkurransekraft: Regjeringen vil legge fram en egen strategi for grønn konkurransekraft i det neste statsbudsjettet.
-
Videreføring: Regjeringen vil videreføre CO2-kompensasjonsordningen for industrien.
Kapitaltilgang
Kravet til nyskapning og omstilling er sterkt, men jakten på kapital for investeringer og uttesting er knallhard for mange industribedrifter. Regjeringen vil:
-
Ny garantiordning: Regjeringen vil opprette en ny ordning for eksportrettede industriinvesteringer, der det skal gis støtte til for eksempel bygg, utstyr, og programvare.
-
Skatteinsentiver: Dett jobbes med å lansere en ny ordning for skatteinsentiver rettet mot langsiktige investeringer i oppstartsselskap.
-
SMB-rabatt: Regjeringen vil redusere kapitalkravet til lån for små- og mellomstore bedrifter, slik at det skal bli lettere å få lån.
– Vi vet at disse bedriftene kan slite med å få lån og investeringsvillig kapital, uttalte Monica Mæland.
-
«Invest in Norway»: Et program som skal lokke utenlandske investorer til Norge og norsk industri.
Eksport
Norsk industri er svært eksportrettet. Regjeringen vil blant annet gjennomføre en evaluering av virkemidlene som organiseres gjennom GIEK og Eksportkreditt. Man ser også for seg å utvikle et globalt vekstprogram for industrien, samt legge fram en egen strategi for eksport og internasjonalisering.
Dessuten er klyngene fortsatt viktige.
– Vi skal videreutvikle klyngepolitikken, sa Monica Mæland.
Kompetanse, digitalisering og teknologi
Regjeringen sier i meldingen at den vil styrke kompetansepolitikken. Det skal utvikles en egen digitaliseringsstrategi, «Digital21», for digitalisering på tvers av næringslivet, og det skal opprettes et «Forum for industri, myndigheter og kunnskapsmiljøer».
Når det gjelder mer konkrete tiltak vil regjeringen s ette av 50 millioner kroner til testing av ny teknologi for både små og store bedrifter i et felles testsenter for hele industrien.
– Alle kan ikke utvikle sitt eget testsenter. Dette blir «næringslivets sløydsal», sa næringsministeren. Hun ser for seg at dette testsenteret skal vokse, og at det kommer mer penger etter hvert, dersom det viser seg som en vellykket satsing.
I tillegg bevilger regjeringen 10 millioner kroner ekstra til forskning på nanoteknologi, bioteknologi og IKT.
Norsk Industri fornøyd
Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen er fornøyd med det han hørte på Herøya torsdag.
– Ut fra det som kom fram i dag, er dette en melding som svarer på industriens utfordringer, sier Lier-Hansen. – Dette er ting vi har bedt om, og som treffer de utfordringene vi står overfor.
Lier-Hansen er naturlig nok veldig fornøyd med at ordningen med CO2-kompensasjon for industrien fortsetter også etter 2020. Han er fornøyd med det varslede samarbeidet om utslippsreduksjoner gjennom «Prosess21» og de konkrete eksportrettede tiltakene regjeringen varsler kommer i meldingen.
– Det man gjør på kapitalsiden, er også veldig bra. Det er viktig at det blir enklere å få tilgang til kapital. Også er det veldig bra at man vil jobbe for mer utenlandsk kapital, sier han.
– Så det er ikke noe du savner?
– Det veit jeg jo ikke. Her ble det presentert noen få tiltak. Resten av meldingen kommer fredag, så jeg kan jo ikke gi selve Industrimeldinga noen karakter før jeg har lest den, sier Lier-Hansen.
– Det kan hende jeg rynker mer på nesa etter i morgen, men det jeg hørte i dag, var bra, sier direktøren i Norsk Industri.