UFRIVILLIG MINDRE Å RUTTE MED: Frivilligheten varsler om trangere kår etter årets statsbudsjett. 

Foto

Fahil Anweri/Frivillighet Norge

Statsbudsjettet

Kutter i frivilligheten

Publisert: 13. oktober 2017 kl 10.49
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.55

– Dårligere og mindre forutsigbar momskompensasjon, kutt i flere tilskuddsordninger, og mangel på nye satsinger gjør at dette er et utfordrende budsjett for frivillig sektor, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.

Frivillighet Norge beregner at frivilligheten neste år vil få redusert momskompensasjonen med 32%, sammenlignet med 28% i år. Ordningen svekkes altså, til tross for at samtlige partier på Stortinget 20. juni i år stilte seg bak en opptrapping av ordningen.

Samme dag som statsbudsjettet ble lagt fram offentliggjorde SSB nytt satellittregnskap for frivillig sektor som viser at den årlige verdien av det frivillige arbeidet er på 74 milliarder kroner.

– Det er en dårlig strategi å spare oljepenger gjennom å svekke frivilligheten, mener Slotterøy Johnsen.

– SSBs tall viser at det er framtidsrettet å investere i frivilligheten. Det betyr å satse på engasjement og fellesskap, styrket demokrati og bedre velferd, sier han.  

Det er en dårlig strategi å spare oljepenger gjennom å svekke frivilligheten

Fri rettshjelp

Saken fortsetter under annonsen

Det er skuffelse i mange frivillige organisasjoner budsjettdagen der på.

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018 er posten for spesielle rettshjelptiltak kuttet med 15 millioner. Det får store konsekvenser for organisasjonene som gir gratis rettshjelp.

Leder av Gatejuristen, Cathrine Moksness, forteller at kuttet er dramatisk.

– For vår del innebærer dette blant annet at vi må legge ned både Barnas Jurist og Gatas Økonom, med de konsekvenser det får for våre klienter og ansatte, sier hun.

– Kuttet i statsbudsjettet kommer svært overraskende etter at vi har fått positive signaler fra regjeringspartiene både knyttet til Barnas Jurist og Gatas Økonom, legger Moxnes til.

Også fri rettshjelp-organisasjoner som Juridisk rådgivning for kvinner (Jurk), Jussbuss og ordningen NOAS har for rettshjelp til flyktninger omfattes av disse kuttene. Jurk ble for øvrig tildelt Plan Norges «Jentepris» denne uken, for sin innsats for å gi kvinner juridisk bistand siden 1974.

For vår del innebærer dette blant annet at vi må legge ned både Barnas Jurist og Gatas Økonom

Saken fortsetter under annonsen

Her er noen av de ufrivillige kuttene

  • Det er satt av 1,35 mrd. kr til momskompensasjonen for frivillige organisasjoner. Ifølge Frivillighet Norges beregninger gir det en avkorting på 32 prosent. Andelen momsutgifter som kompenseres, går dermed ned for fjerde år på rad.
  • Tilskudd til politi og vakthold ved idrettsarrangementer for barn og unge fjernes i sin helhet 
  • Tilskudd til innvandrerorganisasjoner og frivillig arbeid på asylmottak kuttes med 19 mill. kr. Dette begrunnes med en nedgang i antall asylmottak i landet.
  • Midler til fri rettshjelp kuttes med 15 mill. kr 
  • Midler til frivillig kriminalomsorg reduseres med 10 mill. kr.
  • Prøveordningen med frivillighetskoordinatorer i mottak er foreslått avviklet. Bevilgningen er derfor redusert med 13 mill. Kr. 
  • Landsbruks- og matdepartementet foreslår å kutte driftsstøtten til 33 frivillige organisasjoner, herunder dyrvernsorganisasjoner, 4H Norge, Hageselskapet, Natur og Ungdom, Norges Bygdekvinnelag og flere andre. Kuttet begrunnes med at frivillige organisasjoner bør skje selvstendig, ikke være avhengig av årlige statlige overføringer.
  • Støtte til frivillighetens opplæringsvirksomhet (studieforbundene) kuttes med 22,5 mill. kr
  • Midler til å styrke sivilt samfunn og demokratiutvikling i utviklingsland kuttes med 48. mill. kr

Her er noen av postene der det blir mer å rutte med

  • Tilskudd til internasjonalt ungdomsarbeid økes med 2,5 mill. kr 
  • Helse- og omsorgsdepartementet foreslår å øremerke 6 mill. kroner til kunnskapsstøtte og evaluering av folkehelseprogrammet som skal bidra til å styrke psykisk helse i det lokale folkehelsearbeidet.
  • Nasjonale tiltak mot barnefattigdom økes med 26 mill. Denne potten gjelder ikke bare frivillige organisasjoner, men også f. eks. kommuner.