Kun fire av 72 klagere ble hørt
Justis- og beredskapsdepartementet besluttet onsdag hvor tjenestestedene i de nye politidistriktene skal ligge. Vedtaket kan ikke klages på.
I første omgang kom det inn 72 klager fra nesten like mange kommuner. De ble behandlet i Politidirektoratet (POD) og oversendt departementet for en endelig beslutning.
POD omgjorde kun ett vedtak: Årdal i Sogn og Fjordane og Vest politidistrikt fikk beholde sitt lensmannskontor.
– Når beslutningen ble tatt, var jeg lojal til det valget selv om det personlig var ganske tøft. Det gikk noen dager før jeg kom meg opp av kjelleren igjen. Når jeg fikk beskjed forrige uke at vi fikk beholde lensmannskontoret, kom gleden tilbake igjen, sa lensmann Magne Knudsen til Dagens Perspektiv.
Nå får ansatte ved ytterligere tre politidistrik kjenne på den samme lettelsen.
Departementet har nemlig sagt seg enig i argumentasjonen i klagene fra Hemnes kommune (Nordland politidistrikt), Stranda kommune (Møre og Romsdal politidistrikt) og Aurland (Vest politidistrikt). Disse kommunene får dermed behold sitt tjenestested.
– Det er nærmeste patrulje som avgjør politiets responstid, og ikke avstanden til nærmeste lensmannskontor. Hver klage har blitt behandlet grundig og individuelt i departementet, sier justis- og beredskapsminister Per Willy Amundsen i en pressemelding.
Bakteppet for reformen av det norske politiet er håndteringen av terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011, og de sterkt kritiske evalueringer som fulgte. I utarbeidelsen av reformen står blant annet Gjørv-kommisjonens slutninger sentralt. Men også i tiden før angrepene ble det pratet, både politisk og faglig, om at «noe må gjøres med norsk politi.»
Formelt kom forslaget om en politireform på bordet 6. mars 2015, og daværende justisminister Anders Anundsen erklærte at «dette er svaret på utfordringene politiet har stått overfor». Stortingets justiskomite, ledet av Hadia Tajik (A), behandlet regjeringens forslag i mai samme år. En knapp måned senere, 10. juni, vedtok Stortinget gjennom et bredt forlik mellom Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre, å iverksette reformen.
I løpet av reformperioden skal arbeidet og resultatene evalueres flere ganger. Her finner du våre saker om evalueringene:
-
Mars 2017: Styringskrangel og ledelsesmangel
-
Oktober 2017: «Politikulturen består av en rekke paradokser»