KS-sjefen vil ha krafttak for digitalisering i ny regjeringsplattform
KS ser sitt snitt til å påvirke Erna Solberg nå når hun nærmer seg sluttspurten i arbeidet med å sette ned sin andre regjering. KS-sjef Gunn Marit Helgesen ønsker seg blant annet et krafttak for digitalisering.
– Skal kommunesektoren fortsatt kunne levere velferdstjenester av høy kvalitet til innbyggerne må lokale og regionale politikere ha tilstrekkelig handlingsrom til å finne de beste løsningene, sier Helgesen.
KS forventer at regjeringserklæringen blant annet vektlegger:
- 1. En sunn kommuneøkonomi og et levende lokaldemokrati
- 2. Tidlig innsats og kompetanseutvikling i barnevern, barnehage og grunnopplæring
- 3. Økt rekruttering til kritisk kompetanse og et krafttak for digitalisering og innovasjon
- 4. Bærekraftige helse- og velferdstjenester for fremtiden
- 5. Livskraftige byer, distrikter og regioner for å nå målene om klimatilpasning og et lavutslippssamfunn
– Dette er innspill til noen overordnede politiske prioriteringer. Regjeringen må sørge for nødvendige rammebetingelser for at kommunene og fylkeskommunene kan utvikle levende lokalsamfunn og gi innbyggerne gode og bærekraftige velferdstjenester, sier Helgesen.
Helt avgjørende for å nå målene om økt digitalisering er at vi i kommunal sektor samarbeider og samordner innsatsen
Krafttak
Avdelingsdirektør for digitalisering i KS, Line Richardsen utdyper i en epost til DP hva KS legger i krafttak for digitalisering: Samordning av digitaliseringsarbeidet i offentlig sektor.
– Som samfunn står vi overfor en rekke utfordringer som krever nye svar. Vi bare aner konturene av hvordan de generelle globale trendene vil påvirke oss. Vi blir eldre, og vi vet at de eldre blir flere. Miljø- og klimautfordringene krever offensive tiltak som utfordrer dagens løsninger. Behovet for velferdstjenester øker og endres, samtidig som vi ikke kan regne med vesentlig økonomisk vekst. For å møte utfordringene i dette framtidsbildet trenger vi gode og tilgjengelige digitale løsninger, sier hun.
Richardsen tror det er avgjørende at brukerne medvirker i digitaliseringsarbeidet.
– Brukerne må forstå innholdet i de digitale tjenestene og klare å bruke dem. De fleste tjenestene som tilbys av offentlig sektor i Norge er kommunale. Hvis vi skal lykkes med digitaliseringen i offentlig sektor, må kommunal sektor spille en vesentlig rolle, og statlig og kommunal sektor må være samordnet. KS vil i tett samarbeid med kommuner og fylkeskommuner bidra til å samordne digitaliseringsarbeidet i kommunesektoren, sier hun.
Det må etableres modeller for styring og organisering av nasjonale felleskomponenter
Utfordrendende fragmentering
Det er fortsatt en utfordring for kommunal sektor at ansvaret for nasjonale felleskomponenter og fellesløsninger er fragmentert på statens side, og at løsningene til dels er overlappende.
– Det må etableres modeller for styring og organisering av nasjonale felleskomponenter og fellesløsninger som baseres på samstyring. Skal vi lykkes med å digitalisere offentlig sektor, må stat og kommune samarbeide om flere fellesprosjekter. Samarbeidet forutsetter gode og forutsigbare finansieringsordninger. Disse er ikke på plass i dag, fortsetter Richardsen og peker på viktigheten av en felles digitaliseringsstrategi for kommuner og fylkeskommuner og finansieringsordning for digitalisering i kommunal sektor.
Digitaliseringsstrategien for kommuner og fylkeskommuner 2017–2020 ble vedtatt i hovedstyret i KS i april i år. Digitaliseringsstrategien bygger på satsingsområdene i Digital agenda for Norge og fastsetter de viktigste satsingsområdene og målene for kommuner og fylkeskommuner på IKT-området frem mot 2020.
Avgjørende med samarbeid
– Helt avgjørende for å nå målene om økt digitalisering er at vi i kommunal sektor samarbeider og samordner innsatsen, sier Richardsen.
Et viktig delmål for en mer samordnet kommunal sektor er å etablere digitale fellesløsninger. Å finansiere disse er hovedformålet med den nye finansieringsordningen som er under etablering. Sammen med KommIT-rådet har KS det siste halvåret arbeidet med å få på plass en slik finansieringsordning.
Ifølge Richardsen har det vært og er en god dialog om ordningen mellom kommunal sektor og staten. Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) vil bidra med 125 millioner kroner fordelt over to år, forutsatt at kommunal sektor bidrar med minst like mye.
For å etablere ordningen, og for å utløse midlene fra KMD, må kommunal sektor reise tilstrekkelig kapital. KS har derfor invitert alle sine medlemmer til å delta med et engangsbeløp på henholdsvis 20 kroner per innbygger for kommuner og 5 kroner per innbygger for fylkeskommuner.
–Når alle kommuner og fylkeskommuner er med, vil ordningen disponere ca. 250 millioner kroner som skal bidra til at digitaliseringen i kommunal sektor går raskere, sier Richardsen.