Kan Macron og Merkel finne sammen i spørsmål om EUs fremtid?

Foto

NTB scanpix

Kritiserer Macrons «mangelfulle» plan for Europa

Publisert: 28. september 2017 kl 10.54
Oppdatert: 28. september 2017 kl 22.17

Tirsdag la den ferske franske presidenten frem en rekke reformforslag for EU og Europa. I to timer la han ut om EU etter Brexit, og hvordan «veien framover er å gjenskape et suverent, forent og demokratisk Europa.»

Blant forslagene var en formell samarbeidsavtale mellom Tyskland og Frankrike, for å få i gang det som i Brussel omtales som «den fransk-tyske motoren». En slik avtale kan signeres så snart som i januar, mener Macron.

Han ønsker seg også en egen finansminister for EU, og budsjett for eurosonen. Felles skattepolitikk, europeisk klimatoll og et strengere skatteregime for de store nettbaserte selskapene, slik danske Margrethe Vestager kjemper for, er også en del av Macrons visjon for Europa.

Ifølge NTB skal Macron bevisst ha ventet til etter valget i Tyskland med å holde den omfattende talen, for slik å kunne påvirke de tyske koalisjonssamtalene direkte.

I Tyskland er reaksjonene imidlertid blandet.

Den innflytelsesrike tenketanken og forskningsinstituttet Ifo, som ofte har Merkels øre, lar seg ikke overbevise helt av Macrons mange ord. President for instituttet, Clemens Fuest, har «blandede følelser» om den franske presidentens planer for Europa, skriver de i en pressemelding.

– På områder sin utenrikspolitikk, sikkerhet og handel vil det absolutt være hjelpsomt hvis EU hadde større muligheter til å gripe inn, sier Fuest.

Saken fortsetter under annonsen

– Men jeg tror at Macrons plan for eurosonen er mangelfull. Å opprette et eget budsjett eller en finansministerpost for EU vil ikke løse eurosonens problemer, slår han fast.

Fuest mener det er viktigere å sikre bedre stabilitet i finanssektoren og «samkjøre ansvaret og kontrollen i økonomisk og finansiell politikk.»

– Alt i alt utgjør Macrons tale en invitasjon til Tyskland for å diskutere Europas fremtid. Tyskland bør akseptere invitasjonen, sier Fuest.