Oljeplattformen Deepsea Atlantic produserer for tiden på Johan Sverdrup-feltet.

Foto

NTB Scanpix

Oljenachspielet blir betydelig bedre for Statoil enn for leverandørene

Publisert: 21. mars 2017 kl 09.37
Oppdatert: 21. mars 2017 kl 11.42

Da man oppdaget Johan Sverdrup-feltet på Utsirahøyden 160 kilometer vest for Stavanger i 2010 og senere fikk bekreftet at dette var et felt av en betydelig størrelse i 2011, var det i grevens tid.

Det var lenge siden det var funnet store felt i Nordsjøen, praten gikk høyt om at oljealderen var på hell.

Men så kom «The North Sea Giant» som Statoil kaller det. Johan Sverdrup var så enormt at det i hvert fall skulle bli nok til en siste fest med gjengen. Statoils egne anslag ligger på mellom 1,9 og 3 milliarder fat oljeekvivalenter, noe som gjør det til det største industriprosjektet i Norge de neste 50 årene.

Lettet på sløret

Utbyggingen er delt i to faser. Den første fasen er ventet å skape jobber for over 50000 årsverk når feltet er klar til å starte produksjonen i 2019.

Og i dag lettet Statoil litt mer på sløret og kunne offentliggjøre flere av planene for fase to, som etter planen skal være klar for produksjon i 2022.

Det ligger an til at flere industriaktører, som Aker Solutions, Kværner og Siemens får store kontrakter.

Saken fortsetter under annonsen

– Leverandørene i Johan Sverdrup-utbyggingen har demonstrert vilje og evne til å utvikle gode løsninger sammen med oss. Bidragene har vært helt sentrale for de forbedringene vi har oppnådd så langt. Det er gledelig å se at dette er en trend som videreføres i de tildelte FEED-kontraktene. Og vi ser at norske leverandører er konkurransedyktig i et internasjonalt marked, sier prosjektdirektør for Johan Sverdrup i Statoil, Kjetel Digre.

Men festen er kraftig nedskalert.

Mens de tidlige anslagene pekte på et investeringsbehov på rundt 100 milliarder kroner, ligger dagens estimat mellom 40 og 55 milliarder kroner.

– Kvalitet i gjennomføringen av fase 1 og forbedringsarbeidet vi har gjennomført sammen med partnerne og leverandørene på fase 2 har styrket lønnsomheten. Nullpunktsprisen for hele feltutbyggingen er nå under 25 dollar fatet og med en ambisjon for en utvinningsgrad i verdensklasse på 70 % sier Digre.

Harde kostnadskutt

Dermed har Statoil fått godt betalt for de kraftige rundene med kostnadskutt som næringen har vært igjennom de siste årene. Fallet i oljeprisen har nok også bidratt til å få leverandørene til å innse alvoret i situasjonen.

Samtidig viser tall fra Rederiforbundets konjunkturrapport som ble presentert mandag at lønnsomheten i offshorerederiene har stupt de siste årene.

Saken fortsetter under annonsen

Totalt har offshorerederienes inntekter falt med 40 milliarder kroner.

Hvis prognosene slår til, ender inntektsfallet på 50 prosent bare siden fallet i oljeprisen i 2014, skriver Sysla Maritime.

Johan Sverdrup-feltet
søn 20.02.2022 23:47

Fase 1

  • Omfatter utbygging av fire plattformer, tre undervannsinstallasjoner for vanninjeksjon, kraft fra land, eksportrørledninger for olje (Mongstad) og gass (Kårstø).
  • Under utbygging. Rundt 40 % av utbyggingen fullført
  • Over 60 milliarder kroner tildelt i kontrakter. Over 70 % leverandører med norsk fakturaadresse.
  • Investeringsestimat: 97 milliarder kroner
  • Break-even fase 1: Under 20 dollar per fat.
  • Produksjonsoppstart sent 2019

Fase 2

  • Omfatter utvikling av ytterligere en prosessplattform til feltsenteret + satelittområdene Avaldsnes, Kvitsøy og Geitungen samt kraft fra land til Utsirahøyden 2022.
  • Passert beslutning om videreføring DG2.
  • Investeringsbeslutning (DG3) og innlevering av plan for utbygging og drift: Andre halvår 2018.
  • Investeringsestimat: 40 – 55 milliarder kroner
  • Break-even: Under 30 dollar per fat
  • Produksjonsoppstart 2022

Full felt (Fase 1 + Fase 2)

  • Omfatter både fase 1 og fase 2 utbygging Johan Sverdrup.
  • Ressursanslag: 2,0 – 3,0 milliarder fat oljeekvivalenter
  • Break Even: under 25 dollar fatet.

Kilde: Statoil