KRITISK: Helse- og omsorgspolitisk talsperson i Ap, Ingvils Kjerkol, mener regjeringens effektiviseringstiltak skaper mer byråkrati i helseforvaltningen.

Foto

Heiko Junge / NTB scanpix

Ap lite imponert over Høies effektivisering

– Konsulenter ga ikke godt nok svar – derfor må han bestille enda flere konsulentoppdrag

Publisert: 17. desember 2017 kl 13.27
Oppdatert: 17. desember 2017 kl 13.57

Fredag ettermiddag svarte helseminister Bent Høie på Kjerkols spørsmål om konsernmodellen.

– Jeg merker meg at helseministeren i det skriftlige svaret til meg ikke skriver noe om kostnadene som FHI hadde til dette før de ble pålagt å bruke Norsk Helsenett. Jeg lurer jo på om det er fordi det tallet er lavere. Det er et spørsmål som henger i lufta, sier Ingvild Kjerkol. Som representant for Arbeiderpartiet i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget var det hun som stilte statsråden spørsmål om kostnadene ved konsernmodellen.

Ifølge Folkehelseinstituttet selv vil kostendene til IKT og anskaffelser øke med nesten 40 millioner kroner, eller 80 prosent, fra 2016 til 2018 – altså i løpet av to år.

«For tidlig å ta ut store effekter»

Foto

TAR TID: Helseminister Bent Høie mener det vil ta mer tid før man ser gevinstene ved den nye konsernmodellen i helseforvaltningen. (Mariam Butt / NTB scanpix)

I sitt skriftlige svar på Kjerkhols spørsmål understreker Bent Høie at det fortsatt er for tidlig å ta ut de store effektene av konsernmodellen. «Effekten av slike omorganiseringer vil først vise seg over tid», skriver statsråden, som også skriver «Jeg er kjent med at alle involverte aktører er inne i en krevende fase».

Når det gjelder det konkrete spørsmålet om kostnader for FHI viser statsråden til tjenestene fra Norsk helsenett beløper seg til 64 millioner i 2017. Har påpeker videre at det vanskelig å sammenligne dette med kostnadene for 2016 «både fordi gammel og ny modell er underlagt ulike regnskapsprinsipper, men også fordi dette vil kreve en omfattende analyse av de administrative utgiftenes andel av virksomhetens totale økonomi».

Saken fortsetter under annonsen

Estimatet for kostnadene i 2018, kommenterer han ikke direkte: «Prismodellen for NHNs tjenester i 2018 er under utarbeidelse, blant annet med bistand fra konsulentfirmaet Gartner, og i dialog med alle etater».  Høie fremhever at alt arbeidet med modellen så langt skal evalueres over nyttår: «Jeg vil bidra til gode løsninger for alle parter. Departementet vil derfor fra nyttår etablere et eget prosjekt for vurdering av arbeidet med gevinstrealisering i både leverandør- og kundeleddet i konsernmodellen».

Jeg er kjent med at alle involverte aktører er inne i en krevende fase

Konsulenter skal gjennomgå konsulentarbeid? 

Ingvild Kjerkhol mener det tyder på dårlig oversikt når statsråden nå har behov for en egen gjennomgang av gevinstene av konsernmodellen.

– Høie viser til et konsulentselskap som er brukt under omorganiseringen. Oppdraget er altså løst av eksterne, og helseministeren erkjenner at det ikke gir ham, som eier, god nok oversikt. Derfor må han bestille enda flere konsulentoppdrag, sier Ap-representanten.

Det som ble presentert som en forenkling, betyr nå mer byråkrati

Saken fortsetter under annonsen

Mer, ikke mindre, byråkrati

Kjerkhol er lite imponert over regjeringens effektiviseringsinnsats overfor helseforvaltningen.  

– Dette viser at det blir mer byråkrati med denne helseministeren. Det som ble presentert som en forenkling, betyr nå mer byråkrati. Bent Høies reformer gir økt byråkrati og flere transaksjoner, både i selve helsetjenesten og i helseforvaltningen. 

– Vi må bruke mer av pengene på helsetjenestene, mindre på byråkrati, framhever hun.   

Ingvild Kjerkhol peker på at det er kjent at FHI hadde lavere utgifter til IKT- og innkjøps-funksjonene da de løste dem selv, sammenlignet med nå, når de er pålagt å kjøpe dem eksternt.

– Noen ganger må man omorganisere for å kunne effektivisere. Men så langt er det vanskelig å se fordelene med denne konsernmodellen. Kostnadene vokser kraftig, konsulentbruken øker, og man må lage nye strukturer for å drive tilsyn i etterkant, sier Ingvild Kjerkhol.