Forstedene styrker stillingen

Kjendis-urbanist frykter for byene

Publisert: 5. september 2017 kl 10.21
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.33

Byenes gjenoppblomstring er over, skriver professor og kjendis-urbanist Richard Florida i en kronikk i New York Times.

Florida er mest kjent for bøkene sine om den kreative klassen som kom ut for rundt 15 år siden.

Florida pekte den gangen på hvordan unge mennesker med såkalte kreative yrker (Florida inkluderte de fleste yrker fra kunstnere til revisorer i denne grupperingen, det eneste kravet var egentlig at jobben innebar noe mer enn rutineoppgaver) banet vei for at bykjernene, som lenge var blitt fraflyttet til fordel for forstedene, særlig i USA, fikk nye innbyggere og med det nytt liv. 

Og tilstrømmingen til byene har vært betydelig de siste tiårene, også i resten av verden. Unges drømmer om gode jobber og kafelivet med venner er noe også investorer har fått med seg, og det har bidratt til at boligprisene har steget mer i byene enn i forstedene.

Det skjedde i Norge helt til Finansminister Siv Jensen satte bremsene på i Oslo i fjor, men også i store deler av Europa. I Wien viste en gjenngang i 2016 at boligprisene hadde økt med 85 prosent over ti år, mens prisooppgangen i resten av Østerrike hadde vært på kun 28 prosent.

Viktig med fornyelse

Florida peker i kronikken sin på at denne utviklingen har hatt negative konsekvenser. Gentrifisering, prosessen hvor fattigere beboere skvises ut i nabolagene sine av nye og rikere beboere er bare en. En annen er den økende ulikheten som følger i kjølvannet av geografisk og demografisk spredning i boligprisveksten.

Saken fortsetter under annonsen

Men utviklingen har også gjort byene bedre å leve i. Og det er nettopp denne fornyelsen Florida nå er bekymret for at er i ferd med å stoppe opp. Han peker på at veksten i mange byer har stagnert. 14 av de store byene i USA hadde netto utflytting mellom 2015 og 2016, den største nedgangen i Chicago.

Florida ser flere dårlige tegn. Mens trenden lenge gikk motsatt, har den voldelige kriminaliteten i flere av byene økt de siste årene. De mest attraktive stedene har også blitt for dyre for de aller fleste. I Los Angeles koster en gjennomsnittsbolig ti ganger en gjennomsnittsinntekt. 

Også i Norge

Floridas tall er hentet fra USA, men det samme har skjedd i Norge. Ifølge en artikkel av forsker Kjell Harvold ved NIBR som viser til SSB-tall hadde alle de store byene  netto utflytting i fjor. Harvold tror det tyder på at forstedene nå styrker sin stilling.

Harvold er forsiktig med å trekke klare konklusjoner etter en trend som har vart i noen kvartaler, men han synes å ane at utviklingen ikke følger den vedtatte utbyggingsplanen i hovedstadsregionen. 

– Foreløpig ser vi en relativt spredt forstadsutvikling, der de planlagte kjerneområdene ikke får så sterk relativt vekst som forutsatt i den regionale planen for Osloområdet, skriver han.

Mye står på spill. Som Florida skriver er byene dagens og fremtidens økonomiske lokomotiver, fornyelse her er helt nødvendig for at det skal komme til nye arbeidsplasser som til syvende og sist skal gi alle økt livskvalitet. 

Saken fortsetter under annonsen