Det er mange likhetstrekk mellom USAs kommende president Donald Trump og Guatemalas president Jimmy Morales.

Foto

Montasje: Carlo Allegri/Moises Castillo/NTB Scanpix.

Kan Guatemalas president gi en forsmak på Trump?

Publisert: 2. januar 2017 kl 10.06
Oppdatert: 2. januar 2017 kl 10.21

Jimmy Morales var et kjent navn da han stilte til valg høsten 2015. Han og broren var ansiktene i de ukentlige sketsjene Moralejas. Komikken gikk ofte på bekostning av marginaliserte grupper i Guatemala, som fattige indianske bønder. Han har til og med stått bak «blackface»-sketsjer. Urfolksrepresentanter og -aktivister har beskyldt ham for å være rasistisk.

Foto

Jimmy Morales som «blackface».

Allikevel vant Morales overlegent ved valget i september 2015. Han fikk 67 prosent av stemmene, og slo ut motkandidaten Sandra Torres, landets førstedame fra 2008-2011.

Mann av folket

Morales vokste opp i en fattig familie, og gjorde karriere som komiker. Han omtaler seg selv som en «mann av folket», en «outsider» som kan få slutt på at guatemalanske politikere stikker hånden ned i statskassen og beriker seg selv.

Med denne harde anti-korrupsjonslinjen ble Morales godt hjulpet til seieren av korrupsjonsskandalen som veltet både den tidligere presidenten Otto Perez Molina og hans visepresident sommeren 2015.

Eksperter har pekt at det var Morales enkle budskap som gikk hjem til folk. Kampanjens slagord var «ni corrupto, ni ladrón» som betyr «verken korrupt, eller en tyv». Det relativt ferske partiet han har i ryggen Frente de Convergencia Nacional (FCN) hadde et manifest på bare seks sider.

Saken fortsetter under annonsen

Det høyrekonservative partiet ble stiftet i 2008 av en gruppe veteraner fra Guatemalas 36 år lange, blodige borgerkrig. Morales karakteriserer seg først og fremst som kristennasjonalist. Hans politiske plattform er vanskelig å få grep på. Han har sagt at hans høyeste prioriteringer vil være å bekjempe korrupsjon, underernæring og sørge for at borgernes utdanning og sikkerhet.

Samtidig er presidenten uttalt motstander av abort og homofilt ekteskap.

Manglende lederskap

Et halvt år inn i Jimmy Morales første år som president samlet en av Guatemalas ledende aviser Prensa Libre et panel av eksperter for å vurdere jobben han hadde gjort så langt.

Flere peker på manglende lederskap og strategier fra det nye statsoverhodet. Hans manglende erfaring skinner igjennom, og det fører til at han ikke klarer å skape dialog eller føre klare prioriteringer, sier analytikeren Christian Álvarez.

Han har fortsatt støtte i befolkningen, som er skeptiske til et etablissement som har vist seg korrupt, men han vil kun være en overgangsfigur fordi han har endringskraften som trengs, er den knusende dommen fra Álvarez.

Instituttet for «nasjonale problemer» (IPNUSAC) skriver i en uttalelse:

Saken fortsetter under annonsen

«Hans tilnærming på nasjonale og internasjonale områder forblir kun humoristiske, selv kontroversielle saker. Unødvendig kritikk og polarisering oppstår som et resultat av hans dårlige politiske kommunikasjon».

Morales om Trump

På spørsmål fra den spanske avisen El Mundo om hva han synses om Trumps syn på latinamerikanske migranter, svarte Morales at Trump har gjør en alvorlig feil ved å beskylde hele nasjoner og hele folk for å bringe med seg kriminalitet til USA.

Men heldigvis er ikke USA styrt av én persons ønsker og meninger, legger Morales til. Han mener det ble satt i gang mange spennende migrasjonsreformer under Obama-administrasjoner, men at det heller ikke var resultat av bare Obamas vilje, men av hele den politisk strukturens vilje.

Komikeren i Morales kommer til overflaten, selv i presidentembete. I et intervju med New York Times tilbød humoristen Morales «billig arbeidskraft» i arbeidet med å bygge en mur mellom USA og Mexico:

«Vi har kvalitetsarbeidere, og vi er glade i å bygge. Gi oss dimensjonene, så vet vi hva vi skal gjøre.»