Påtroppende president Donald Trump ankommer Andrews-basen i forkant av innsettelsen fredag.

Foto

Evan Vucci / AP / NTB scanpix

I dag innsettes Donald Trump

Publisert: 20. januar 2017 kl 10.23
Oppdatert: 20. januar 2017 kl 10.28

Sikkerheten står i høysetet, og over 50 ulike politimyndigheter har forberedt seg på innsettelsesseremonien utenfor kongressbygningen på Capitol Hill.

Der skal påtroppende visepresident Mike Pence avlegge sin ed klokka 11.30 lokal tid, mens Donald Trump skal legge hånden på to bibler og høytidelig framsi eden på 35 ord en halv time senere.

Blant dem som er til stede, er avtroppende president Barack Obama og kona Michelle, de tidligere presidentene Bill Clinton, George W. Bush og Jimmy Carter, samt Hillary Clinton som tapte valget for Trump. Også en rekke regjerings- og kongressmedlemmer vil være til stede. Rundt 50 demokratiske representanter vil derimot boikotte arrangementet. Fra Norge deltar Norges ambassadør til USA, Kåre R. Aas.

Etter seremonien blir det lunsj i Kongressen før de to legger ut på den 2,4 kilometer lange ferden fra Capitol Hill til Det hvite hus klokka 15.

Mellom 700.000 og 900.000 tilskuere er ventet å overvære seremonien, mens nærmere 100 grupperinger har varslet ulike demonstrasjoner.

Fredag kveld skal det nyinnsatte presidentparet Donald og Melania delta på tre offisielle innsettelsesball. I tillegg blir det en rekke arrangementer rundt om i Washington.

Utradisjonell og omstridt

I løpet av de ti ukene som er gått siden Trump overraskende ble valgt som landets 45. president, har han brutt diplomatisk protokoll, sendt sjokkbølger gjennom styrerom i næringslivet, utfordret etiske regler og fortsatt sin krigerske stil ved å møte enhver kritikk med personangrep.

Tidligere presidenter har beskrevet overtakelsen av Det ovale kontor som en overveldende opplevelse – en som øyeblikkelig gjør deg klar over den nye rollens betydning. Trump derimot har gjennom overgangsperioden understreket at han ser ting annerledes: I stedet for at han skal endre seg etter embetet, vil embetet endre seg for ham.

– De sier det ikke er presidentaktig å ringe disse store næringslivslederne, sa Trump i desember etter å ha forhandlet direkte med et selskap i Indiana om en avtale for å sikre jobber i delstaten.

– Jeg synes det er veldig presidentaktig. Og om det ikke er det, så er det OK. For jeg liker faktisk å gjøre det, fortsatte den påtroppende presidenten.

Historieløs?

Rådgivere som har snakket med Trump, hevder at eiendomsmogulen og TV-kjendisen har forståelse for den historiske betydningen av sin nye jobb. Han skal ha uttalt at han tiltrekkes av ambisjonene til republikaneren Ronald Reagan og demokraten John F. Kennedy.

Samtidig ser Trump seg selv som en enestående presidenttype som ikke vil sammenlignes med andre og ikke har noen andre å takke for sin suksess. Han har uttalt at han ikke har lest noen av biografiene til tidligere presidenter, og han har ikke oppgitt noen «helter» i politikken.

– Jeg tror ikke Trump har noen særlig stor forståelse av historien til Det hvite hus. Når du ikke kjenner din historie, er det vanskelig å respektere tradisjonene fullt ut, sier historikeren Douglas Brinkley, som nylig deltok i en middag Trump arrangerte i Florida.

Råd fra Obama

Trumps støttespillere liker at de nå får en president med en svært direkte stil som ikke legger skjul på noe i sine uttalelser. De håper den nye presidenten skal røske opp i det de beskriver som et passivt og korrupt styre i Washington.

– Jeg vil ikke at han skal endre seg. En av grunnene til at jeg støtter ham, er at han sier ting som de er, sier Brad Zaun, som sitter i delstatssenatet i Iowa og var en av Trumps tidligste støttespillere i valgkampen.

Avtroppende president Barack Obama har på sin side oppfordret arvtakeren til å beholde noen av tradisjonene i Det hvite hus.

– Det jeg har sagt til ham direkte, og som jeg vil råde mine republikanske venner i Kongressen og støttespillere rundt om i landet til, er å sørge for at visse normer og institusjonelle tradisjoner ikke blir vasket bort. For det er en grunn til at de er der, sa Obama nylig i et intervju med 60 Minutes.

Dette vil ikke Trumps støttespillere være med på. De mener det er Washington, og ikke presidenten, som må endre seg.

– Trump mener han har en bedre forståelse av hvordan ting foregår i den moderne verden enn alle disse såkalte kritikerne, forklarer Newt Gingrich, Trump-rådgiver og tidligere leder av Representantenes hus.

 

Saken fortsetter under annonsen