Marstein fyr i Austevoll kommune i Hordaland. Austevoll blir første fergesamband i fylket som elektrifiseres. Innen 2020 vil elektriske ferger gi 50 prosent lavere utslipp i Hordaland.

Foto

Frokor / CC

Hordaland med ambisiøst klimabudsjett

Publisert: 23. oktober 2017 kl 10.38
Oppdatert: 23. oktober 2017 kl 10.38

Moten med klimabudsjetter fortsetter i offentlig sektor. Nå er det Hordaland fylkeskommune som har spikret sammen et stramt opplegg for de neste fire årene.

I budsjettet er det lagt opp til en halvering av klimautslipp fra kollektivtrafikken.

Fra tidligere er det kjent at Oslo har innført klimabudsjett med stor sukess.

Klimadirektør i Oslo kommune, Heidi Sørensen uttalte tidligere i år til DP at hun blir nedringt fra store byer i Europa som ønsker å lære om budsjettet.

Bergen har også uttalt at de ønsker å innføre eget klimabudsjett fra 2018, mens regjeringen og Finansdepartementet er svært skeptiske til ordningen.

Det nye klimabudsjettet er en del av fylkesrådmannen sitt budsjettforslag for 2018 og økonomiplanen for 2018-21.

Saken fortsetter under annonsen

På egne nettsider påpeker fylkeskommunen at de med denne satsingen trolig er best av fylkeskommunene.

Det er godt mulig. For transporttjenestene med ferge, buss og båd ventes en reduksjon i utspillene på over 50 prosent mellom 2016 og 2021.

Elektriske ferger

Det er særlig inngåtte fergekontrakter som vil bidra til de dramtiske kuttene. Mens alle fergene som frakter folk rundt i vestlandsfjordene slapp ut 56000 tonn CO2 i 2016, håper fylkeskommunen på at elektrifisering skal ta dette utslippet ned til 5610 tonn i 2021 - et kutt på 90 prosent. Alle de 17 fergesambandene skal elektrifiseres i løpet av de neste fire årene. Først ut blir sambandet i Austevoll. Det skal også investeres 664 millioner kroner i kaianlegg og ladestasjoner. Fylkeskommunen har budsjettert med et tilskudd fra Enova.

Hordaland fylkeskommune har også ambisjoner om å bruke sin offentlige innkjøpsmakt til å påvirke leverandører på en effektiv måte.