Hordaland med ambisiøst klimabudsjett
Moten med klimabudsjetter fortsetter i offentlig sektor. Nå er det Hordaland fylkeskommune som har spikret sammen et stramt opplegg for de neste fire årene.
I budsjettet er det lagt opp til en halvering av klimautslipp fra kollektivtrafikken.
Fra tidligere er det kjent at Oslo har innført klimabudsjett med stor sukess.
Klimadirektør i Oslo kommune, Heidi Sørensen uttalte tidligere i år til DP at hun blir nedringt fra store byer i Europa som ønsker å lære om budsjettet.
Bergen har også uttalt at de ønsker å innføre eget klimabudsjett fra 2018, mens regjeringen og Finansdepartementet er svært skeptiske til ordningen.
- LES OGSÅ Se bakover - ikke fremover - i klimadebatten
- LES OGSÅ Regjeringen hudfletter Oslos klimabudsjett
- LES OGSÅ Samleside for klimabudsjett
Det nye klimabudsjettet er en del av fylkesrådmannen sitt budsjettforslag for 2018 og økonomiplanen for 2018-21.
På egne nettsider påpeker fylkeskommunen at de med denne satsingen trolig er best av fylkeskommunene.
Det er godt mulig. For transporttjenestene med ferge, buss og båd ventes en reduksjon i utspillene på over 50 prosent mellom 2016 og 2021.
Elektriske ferger
Det er særlig inngåtte fergekontrakter som vil bidra til de dramtiske kuttene. Mens alle fergene som frakter folk rundt i vestlandsfjordene slapp ut 56000 tonn CO2 i 2016, håper fylkeskommunen på at elektrifisering skal ta dette utslippet ned til 5610 tonn i 2021 - et kutt på 90 prosent. Alle de 17 fergesambandene skal elektrifiseres i løpet av de neste fire årene. Først ut blir sambandet i Austevoll. Det skal også investeres 664 millioner kroner i kaianlegg og ladestasjoner. Fylkeskommunen har budsjettert med et tilskudd fra Enova.
Hordaland fylkeskommune har også ambisjoner om å bruke sin offentlige innkjøpsmakt til å påvirke leverandører på en effektiv måte.