Her er regjeringens alternativ til juryordningen
Regjeringen la fredag frem et lovforslag for Stortinget om oppheving av juryordningen.
Forslaget innebærer at de alvorligste straffesakene i lagmannsretten som i dag går for lagretten, i stedet skal avgjøres av en meddomsrett med to fagdommere og fem meddommere.
«Dette blir sammensetningen også ellers ved lagmannsrettens behandling av fullstendige anker og ved behandlingen av anke over avgjørelser om straff eller strafferettslig særreaksjon for lovbrudd som etter loven kan medføre fengsel i mer enn seks år,» skriver regjeringen i en pressemelding.
LES MER:
Som Dagens Perspektiv tidligere har omtalt er saken svært betent, og meningene mange.
Lederen for utvalget for bistandsadvokater, Hege Salomon, mener for eksempel at rettssikkerheten til voldtektsofre vil styrkes når juryordningen fjernes. Marius Dietrichson, leder av forsvarergruppen i Advokatforeningen, er uenig: – Flere domfellelser får man ved bedre bevis, sa han til NTB i januar.
LES OGSÅ:
- Advokatstrid om fjerning av juryordningen
- Skal legge frem alternativ til juryordningen i høst - ingen vet hvordan det skal se ut
– Jeg er glad for at vi nå kan legge frem et forslag som bedre ivaretar rettssikkerheten og sikrer begrunnede avgjørelser i alle straffesaker, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (FrP).
Han mener regjeringens forslag legger til rette for at lekdommerelementet ivaretas på en bedre måte og gir et mer effektivt system som bedre utnytter domstolens ressurser.
– Særlig viktig er at avgjørelsen av skyldspørsmålet gis en grundig begrunnelse i alle saker. At sammensetningen i alle meddomsrettssaker blir to fagdommere og fem meddommere, og ikke tre fagdommere og fire meddommere som i dag, innebærer dessuten at styrkeforholdet vil forskyves i favør av lekdommerne, sier Amundsen.
Juryordningen i Norge har eksistert i 130 år. Et bredt politisk flertall har siden 2015 stilt seg bak en reform, etter at en offentlig utredning fire år tidligere enstemmig konkluderte med at juryordningen i sin nåværende form bør avvikles.