God handelsavtale med EU «kritisk» for britiske byer
For å kompensere for 10 prosent lavere eksport til EU enn dagens nivå, må britiske byer eksempelvis doble eksporten til Kina eller øke eksporten til USA med hele 31 prosent.
Det skriver den uavhengige britiske tenketanken Centre for Cities, som kom med sin årlige «helsesjekk» av de største by-økonomiene i Storbritannia mandag. Rapporten tar i år for seg byenes økonomi knyttet til eksport, og utfordringene Brexit medfører.
Av all eksport fra Storbritannia kommer 62% fra byene, ifølge tenketanken. Herfra går nesten halvparten (46%) til EU, som dermed er det desidert største og viktigste eksportmarkedet for britiske byer.
– Å sikre den best mulige handelsavtalen med EU er avgjørende for byers velstand på tvers av Storbritannia, og bør være Regjeringens øverste prioritet når vi forbereder oss på å forlate det indre markedet og potensielt tollunionen, sier sjef for tenketanken, Alexandra Jones.
Brede avtaler
Rapporten kommer kort tid etter at Theresa May la frem sin plan for et «mer globalt Storbritannia,» og har startet forhandlinger om handelsavtaler med både fjern og nær - senest USAs president Donald Trump.
Jones mener det er riktig å være ambisiøs og forsøke å øke eksporten til andre land, inkludert USA og Kina, men mener likevel forhandlingene med EU vil ha en langt større innvirkning på Storbritannia og britene.
Kun syv av de 62 byene rapporten tar for seg er i overveiende grad avhengig av en enkelt industri. Blant dem er Sunderland, hvor bilindustrien er bærebjelken for hele byens økonomi. For de øvrige byene stammer den totale eksporten fra en rekke bransjer.
Av alle byene rapporten tar for seg er Hull den eneste som ikke har EU som hovedsakelig eksportmarked. Ifølge The Guardian skyldes det at selskapet Reckitt Benckiser, som produserer varer innen helse, hygiene og hjem, eksporerer apotekvarer til USA, som alene utgjør 46 prosent av eksport fra byen. Men selv der går omtrent en tredjedel av all eksport til EU, viser tallene fra Centre for Cities. I Exeter, som er byen med størst avhengighet av EU, går 70 prosent av eksporten til unionen.
– Det er også viktig at Regjeringen tar sikte på å få handelsavtaler som dekker så mange sektorer som mulig, i stedet for å prioritere avtaler for høyprofilerte industrier basert i få områder. Brede avtaler for alle varer og tjenester vil bidra til at alle byer kan bygge videre på sine styrker innen eksport, sier Jones.
Kald krig
Samtidig forbereder Europa seg på å plukke opp selskapene som eventuelt skulle velge å forlate Storbritannia for å holde seg i det indre markedet, og med det forårsake at nedgangen i eksportvarer fra øyriket blir brattere.
Det får alarmklokkene til å ringe hos assisterende utenriksminister i Italia, Mario Giro. Mandag advarte han om at denne «interessekampen» kan sende hele unionen inn i en «økonomisk kald krig» eller «geopolitisk Jurassick Park», i den forstand at alle jobber for seg selv i stedet for å jobbe sammen.
– Vi hører stadig oftere at det er folk - økonomiske interesser - som mener de kan arve en økonomisk posisjon fra Storbritannia og London, sa han ifølge The Guardian. Han ville imidlertid ikke gi konkrete eksempeler på hvem disse «økonomiske interessene» er.
Uttalelsen kom som en respons til Theresa Mays advarsel om at hun er forberedt på å kutte skattene i Storbritannia kraftig for å tiltrekke seg forretningsvirksomheter om hun og resten av Brexit-teamet ikke får fremforhandlet en fornuftig avtale med EU.
Giro, som understreker at Italia ikke er i posisjon til å delta i en potensiell konkurranse om tidligere London-virksomheter, frykter at kampen mellom «økonomiske interessenter - og ikke nødvendigvis stater - kan få katastrofale følger».
– Vi trenger ikke slike spenninger (...) Vi må forhandle med tålmodighet, trygghet, vi må være ærlige med hverandre, og vi må også være rettferdige. Hvis vi ikke gjør det på denne måten - hvis vi handler med magen, med hevn og følelser, vil vi alle være i trøbbel.