Finansminister Jensen mottok delingsøkonomiutvalgets rapport mandag.

Foto

NTB scanpix

Delingsøkonomi

Mener utvalget tar for lett på «sentrale utfordringer»

Publisert: 6. februar 2017 kl 12.14
Oppdatert: 24. november 2021 kl 02.59

Mandag la det regjeringsoppnevnte delingsøkonomiutvalget fram sine anbefalinger.

Der stakes kursen ut for tekonologiske nyvinninger og deres posisjon i økonomien.

Men selv om «delingsøkonomiutvalget peker på mange muligheter som følge av den teknologiske utviklingen,» er sentrale elementer i norsk arbeidsliv ikke godt nok belyst. Det skriver medlemmer i ledergruppene i hovedorganisasjonene YS, Unio, LO og Akademikerne i et åpent brev til regjeringen og statsminister Erna Solberg mandag.

Utvalget ser for eksempel ingen grunn til å gjøre endringer i den eksisterende arbeidsmiljøloven. Arbeidstakersidens hovedorganisasjoner ber nå om et «trepartssamarbeid mellom partene i arbeidslivet og regjeringen om delingsøkonomien.»

– Dette handler om å ta vare på og videreutvikle det velorganiserte arbeidslivet og velferdssamfunnet som vi har i Norge, heter det i brevet.

Begrepsavklaring

– Delingsøkonomien kan gi muligheter, men disse må ikke være basert på at sosiale rettigheter og sikkerhetsnett blir salderingspost. Det bekymrer hele den norske arbeidstakersiden at disse forholdene ikke tas på alvor av delingsøkonomiutvalgets flertall, mener de fire hovedorganisasjonene, skriver partene. 

Saken fortsetter under annonsen

De foreslår blant annet at det nedsettes et lovutvalg som vurderer «arbeidsmiljølovens begrepsapparat.»

– Arbeidsrettslige verneregler må gjelde hvis avtalen forventer eller stiller krav om arbeidsplikt. En definisjon av arbeidstaker- og arbeidsgiverbegrepet må avklares. Vilkårene må være like for alle som driver i en næring, enten de er tradisjonelle bedrifter eller basert på apper og nye teknologiske løsninger. Regelverket må være teknologinøytralt, slår partene fast i brevet.

Arbeidsgiversiden, med NHO i spissen, har ikke uventet inntatt det motsatte standpunktet, og skriver på egne nettsider at det er «gode tanker fra delingsøkonomiutvalget.»

– NHOs utgangspunkt har hele tiden vært at delingsøkonomien bør føre til en oppmykning av eksisterende tjenester og reguleringer snarere enn å prøve å regulere det nye på samme måte som vi har regulert det gamle. På samme tid er NHO klar på at allmenne krav til skatt, forbrukerbeskyttelse, ansvar og sikkerhet må gjelde alle markedsaktører, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Utvalgets anbefalinger sendes «ganske umiddelbart» ut på høring, sa finansminister Siv Jensen da rapporten ble levert mandag morgen.