Frykten varer ved etter terroren i Nice
Flere tusen mennesker var samlet på den populære strandpromenaden i Nice for å feire Frankrikes nasjonaldag den 14. juli i fjor.
Plutselig kom en 19 tonn tung lastebil i full fart mot folkemengden. Om bord satt den 31 år gamle fransktunisieren Mohamed Lahouaiej-Bouhlel. I angrepet drepte han 86 mennesker, mens over 400 ble innlagt på sykehus med skader.
I etterkant er lignende angrep gjennomført i både Berlin og Stockholm. En erkjennelse har vokst fram over hele Europa om at dette er noe samfunnet må beskytte seg mot.
Gjerningsmennene lærer av hverandre
Angrepet i Berlin fant sted 19. desember i fjor. Et vogntog kjørte da inn i folkemengden på et julemarked i Berlin. Tolv personer ble drept.
I Stockholm ble fem personer drept. Der kjørte en lastebil i stor fart nedover en gågate.
Terrorforsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) tror ikke det ligger noen bevisst strategi bak spredningen av bruk av lastebil som våpen. I stedet er det snakk om at man lærer av hverandre, mener han.
– Det er ikke noe de trener på. Det er bare en idé som har spredt seg, sier Hegghammer til NTB.
Venter flere små angrep
Hegghammer mener angrep med lett tilgjengelige midler som lastebiler og andre kjøretøyer er en naturlig konsekvens av kontraterrorarbeidet som er gjort i Europa de siste årene.
– Det man sitter igjen med etter at sikkerhetstjenestene har gjort sin jobb, er flere små angrep, sier Hegghammer.
I den norske trusselvurderingen for 2017 løfter Politiets sikkerhetstjeneste fram terrorangrep utført med enkle våpentyper som det mest aktuelle scenariet i vestlige land.
Størst sannsynlighet er det for et angrep som er inspirert av IS eller al-Qaida, og som er rettet mot mål som ikke er sikret.
Sikringstiltak
Frankrikes president Emmanuel Macron deltar når ettårsdagen for terrorangrepet markeres i Nice på fredag. Det er planlagt en militærparade, en minnekonsert og en seremoni med ett minutts stillhet.
Langs strandpromenaden er det nå satt opp permanente sperringer som skal beskytte mot lignende angrep i framtida.
Lignende tiltak er også gjennomført en rekke andre steder i Europa, og i Norge var frykten for lastebilangrep et vesentlig element i sikringsarbeidet som ble gjort i forbindelse med feiringen av 17. mai.
Tung sorg
Emilie Petitjean (36) er leder for ofrenes støttegruppe i Nice. Hun forteller til nyhetsbyrået DPA at mange har hatt vanskelig for å gå videre.
Selv mistet hun sin eldste sønn Romain i angrepet. Han var bare ti år gammel.
– Jeg vil være ulykkelig resten av livet, sier Petitjean til DPA.
– Jeg håper jeg får noen øyeblikk med glede, men de vil alltid overskygges av tapet av min eldste sønn, sier hun.