STANS: På mange flyplasser i USA demonstrerte folk i helgen mot president Donald Trumps vedtak om innreiseforbud for statsborgere fra sju muslimske land. Her fra den internasjonale flyplassen i Los Angeles.

Foto

NTB-scanpix.

Fortvilelse blant dem som nektes innreise i USA

Publisert: 30. januar 2017 kl 07.33
Oppdatert: 24. november 2021 kl 03.16

Saam Borhani, iransk-amerikansk advokat bosatt i Los Angeles, sier han blir bombardert med spørsmål fra klienter som har spørsmål om innreiseforbudet.

Borhani forteller at det blant hans klienter er ektefeller som nå sitter fast i forskjellige land og en far som ikke får delta i sønnens bryllup i California.

I en ny presidentordre før helgen besluttet Trump å innføre midlertidig, generelt innreiseforbud for personer fra sju hovedsakelig muslimske land: Irak, Syria, Iran, Sudan, Libya, Somalia og Jemen.

I tillegg nektes migranter og flyktninger adgang til USA for en periode på 120 dager. Forbudet for syriske flyktninger gjelder på ubestemt tid.

Donald Trump har ødelagt livene våre

– Har blitt et diktatur

Ifølge tall fra det amerikanske utenriksdepartementet fikk 31.804 statsborgere fra de sju landene som nå rammes av innreiseforbudet, visum til USA i fjor.

Saken fortsetter under annonsen

Blant dem er en irakisk familie som nå sitter fast på flyplassen i Kairo. Familien kom fra Bagdad og skulle bytte fly i Kairo for å reise videre til New York fredag.

– Jeg har solgt huset mitt, bilen min, alle møblene våre. Jeg har sagt opp jobben min, det samme har kona mi. Barna er tatt ut av skolen, sier Fuad Sharef (51).

– Donald Trump har ødelagt livene våre. Jeg trodde USA var et land med sterke institusjoner, men det er like brutalt som et diktatur, sier han.

En iransk kvinne som ble nektet å gå om bord i et fly i Teheran, sier hun hadde ventet i 14 år på å få arbeidstillatelse sin, såkalt green card. Men selv om hun nå har det, slipper hun ikke inn i USA.

– Selv under gisselkrisen på den amerikanske ambassaden i 1980, utstedte ikke amerikanske myndigheter slike ordrer. De påstår at USA er frihetens vugge. Jeg ser ikke noe frihet der nå, sier kvinnen, som vil være anonym.

– Hvorfor ikke USAs allierte

Nibal Athed fra Irak stiller på sin Facebook-side et spørsmål som mange andre også undrer seg over, nemlig hvorfor ikke statsborgere fra Afghanistan, Pakistan, Qatar og Saudi-Arabia, alle muslimske land og som er allierte med USA, omfattes av innreiseforbudet.

Saken fortsetter under annonsen

– Disse landene er de største støttespillerne til terrorisme, skriver han.

Den iranske veterinærstudenten Hamaseh Tayari skulle fly tilbake til Glasgow, der hun studerer, etter å ha vært på ferie i Costa Rica sammen med kjæresten. Men siden hun skulle mellomlande i New York, fikk hun ikke gå ombord i flyet.

– Dette er helt vilt. Jeg trodde virkelig ikke dette skulle hende meg, sier hun til BBC. Hun og kjæresten måtte kjøpe nye flybilletter med mellomlanding i Madrid for å komme hjem til Glasgow, noe som kostet med mange tusen kroner.

Trumps innreiseforbud
søn 20.02.2022 23:47
  • USAs president Donald Trump undertegnet fredag en ordre om omfattende endringer i USAs utlendingspolitikk for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA.
  • Flyktninger nektes adgang til USA for en periode på 120 dager.
  • Syriske flyktninger stenges ute på ubestemt tid, eller fram til kontrollrutinene er blitt gode nok til at potensielle terrorister ikke kan utnytte svakheter i systemet.
  • Innføring av et generelt innreiseforbud på 90 dager for personer fra sju hovedsakelig muslimske land: Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.
  • Forbudet gjelder også reisende som har dobbelt statsborgerskap, hvis et av dem er fra et av de sju landene.
  • Presidentordren omfatter også folk som i dag har arbeidstillatelse i USA.
  • Kun 50.000 flyktninger skal få slippe inn i løpet av budsjettåret. Det er mer enn en halvering av Obamas grense på 110.000.
  • Forsvarsdepartementet og utenriksdepartementet skal planlegge for sikkerhetssoner i Syria som skal gi beskyttelse til syrere som rømmer fra krig.