BLE KAPRET: Den somaliske oljetankeren Aris 13 ble kapret i vinter, 12 nautiske mil utenfor Somalias kyst.Etter forhandlinger, ble skipet frigitt av piratene i mars.

Foto

NTB-scanpix. 

Rederiforbundet

– Følger utviklingen tett

Publisert: 7. juli 2017 kl 09.45
Oppdatert: 7. juli 2017 kl 09.45

Det sier leder for Beredskapsavdelingen i Norges Rederiforbund, John Hammersmark. Han og hans folk følger utviklingen i Adenbukta og langs kysten av Somalia svært tett.

Hammersmark vet godt at det er gjennomført nye kapringer i vinter, men tror ikke at piratvirksomheten vil komme opp på samme nivå som for seks, sju år siden.

– Selv om Nato-skipene har trukket seg ut, er det fortsatt militære skip som patruljerer området. Skip fra både EU og land som Kina, Russland og India er jevnlig på patrulje langs denne kysten, sier Hammersmark.

Lokale skip

Foto

John Hammersmark er leder for Beredskapsavdelingen i Norges Rederiforbund. (Foto: Norges Rederifobund)

Han tror ikke vi nå ser en oppblomstring av virksomheten, men ser ikke bort fra at noen av piratgruppene vil forsøke seg.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er skjedd under 10 piratangrep i vinter. Og de har ikke lykkes med å kapre internasjonale skip, sier beredskapssjefen. Han påpeker at de skipene som faktisk er kapret, aller er regionale og lokale skip. Det mest kjente er den somaliske oljetankeren Aris 13.

– Det som kjennetegner de skipene som faktisk er blitt kapret i vinter er at de ikke har fulgt de internasjonale sikkerhetsanbefalingene, forklarer Hammersmark.

Disse går blant annet ut på at skip ikke skal seile nærmere enn 300 nautiske mil fra kysten og at de skal holde høy fart. I tillegg bør de vurdere tiltak som piggtråd langs relingen, vannkanoner ombord og eventuelt behov for væpnet vakthold.

– Aris 13 ble kapret 12 nautiske mil utenfor Somalia. Skipet holdt 5 knop og hadde halvannen meter høyt fribord. For piratene er dette et mål som nærmest byr seg frem, sier John Hammersmark.

Organisert kriminalitet

Rederiforbundets beredskapssjef framhever videre at Puntland har bygget opp sin egen kystvakt, som i dag fungerer mye bedre enn tidligere. Men han understreker at Rederiforbundet er bekymret for utviklingen.

– Vi må huske på at disse piratene er en del av omfattende organiserte kriminelle nettverk. De driver med mye annen kriminalitet i tillegg til piratvirksomheten, som menneskesmugling og våpensmugling. For disse gruppene er et vellykket piratangrep svært lukrativt. De forsøkte seg i vinter, men har ikke lykkes med å gjenoppta den vellykkede piratvirksomheten ennå.

Saken fortsetter under annonsen

– Men vi følger sitasjonen tett. Nå kommer straks monsunregnet. Det gjør det vanskelig for piratene. Spørsmålet er hva som skjer etter monsuntiden, sier John Hammersmark.