Flere tas i juks på universiteter og høyskoler
Tallmaterialet, som er samlet inn av Forskerforum , viser at Universitetet i Oslo (UiO) klart topper statistikken. I 2002 ble bare én student herfra tatt i juks. I fjor var tallet 70, ifølge den sentrale klagenemnda ved universitetet.
HF-fakultetet hadde nesten 80 prosent av universitetets juksesaker i 2016. Rådgiver Signe I. Thorstad sier at dette har å gjøre med at de er blant UiOs største fakulteter. Dessuten er de ansvarlige for examen philosophicum, et emne alle studenter må ta. I tillegg har de mange hjemmeeksamener.
Plagiat
Hun påpeker at det ble flere hjemmeeksamener etter kvalitetsreformen.
– Så begynte vi med dette plagiatkontrollsystemet i 2011, og det var da tallene begynte å øke, sier hun.
Hun legger til at det sannsynligvis er kontrollprogrammet som gjør at de har flere saker, ikke nødvendigvis at studenter er mer uærlige enn før. Fra 2011 til 2012 gikk antall som ble tatt i juks ved HF-fakultetet opp fra 11 til 37.
Tar avstand
Nestleder i Norsk studentorganisasjon Pål Adrian Ryen sier til NTB at de synes det er bra at de som jukser blir avslørt.
– Det er viktig at alle spiller etter de samme reglene. Selv om tallene har økt de senere årene er de fortsatt lave, og vi ser at et stort flertall av studentene følger reglene. Det vi ser her er et system som fungerer og luker ut juksemakerne. Dette betyr ikke at studentene har blitt mer uærlige, men at vi har et kontrollsystem som fungerer.
NTNU i Trondheim ligger nederst på jukselista av de fem institusjonene. Med sine 39.000 studenter hadde Norges største universitet i fjor elleve saker der studenter ble funnet skyldig i fusk, en mindre enn Universitetet i Agder og seks mindre enn Høgskolen i Oslo og Akershus.