Finanskomiteen bekymret for stram tidsfrist
– Jeg har bedt Stortingets presidentskap om å få mer tid. Kjøreplanen for budsjettprosessen er for stram, sier finanskomiteens leder Nikolai Astrup (H) til NTB.
Forhandlingene mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF om neste års statsbudsjett starter tidligst mandag 6. november.
Før den tid skal det holdes en rekke budsjetthøringer i Stortingets ulike komiteer, og Venstre og KrF skal dessuten rekke å utarbeide sine alternative budsjettforslag.
Med oppstart 6. november har de fire partiene en uke på seg til å bli enige hvis finanskomiteen skal rekke å avgi en samlet innstilling en uke før finansdebatten som Stortinget har bestemt skal holdes mandag 27. november. Det blir for ambisiøst, mener finanspolitikerne på borgerlig side.
Krisefølelse
Finanspolitisk talsmann Trond Giske i Arbeiderpartiet mener at en forskjøvet frist er helt unødvendig. Han antyder at utspillet fra Astrup er et forvarsel om at årets forhandlinger ikke blir så enkle som mange har gitt uttrykk for.
– Dette lover ikke godt. Jeg føler meg ikke trygg på at de vil overholde en utsatt frist heller, sier Giske til NTB.
– Det har ikke vært mangel på tid som har vært problemet de siste fire årene. Forhandlingene har havnet i et spor der krisefølelsen og trussel om brudd må oppstå før det omsider løsner, utdyper han.
Raskere i gang
KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad mener at Stortinget har lagt opp til for stramme frister, og minner om at prosessen i et valgår kommer i gang en uke senere enn det som ellers er vanlig.
– Det vil være ryddig å forberede Stortinget allerede nå på at finansdebatten kan bli utsatt, sier han.
Samtidig oppfordrer han regjeringspartiene til å møte godt forberedt, slik at man kan bruke mindre tid på de innledende rundene og komme raskere til kjernen.
– Det er gitt uttrykk for at det kan gå litt lettere i år. Men det er ikke mulig å si hva som spilles ut når vi sitter rundt forhandlingsbordet, for det er en rekke saker i budsjettforslaget vi er sterkt imot. Og noen ganger ser det ut til at brudd på frister er det som må til for å få noen statsråder på banen og komme oss i møte, sier Ropstad.
Behandles i plenum
Stortingets presidentskap behandler Astrups ønske om utsatt frist torsdag denne uken. Fordi en utsettelse vil innebære at også finansdebatten får ny dato, må et samlet Storting fatte et vedtak om det.
– Fravikelse av budsjettfristene i Stortingets forretningsorden må formelt behandles av Stortinget i plenum. Dette skjer trolig ikke før tirsdag 7. november, får NTB opplyst i presidentskapet.
Hører 111
Mandag og tirsdag satt finanskomiteen i budsjetthøring med ikke mindre enn 111 organisasjoner som i løpet av et 19 timer tettpakket program fikk legge fram sine synspunkter og innspill.
Høringen markerer starten på budsjettarbeidet på Stortinget og ansees som en viktig del av den demokratiske prosessen, selv om de fleste standpunktene er kjent fra før.
Høringen startet mandag med tungvektere som LO, NHO og KS etterfulgt av de øvrige store arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene før interesseorganisasjoner og bransjeforeninger fikk slippe til.