Erdogan avviser observatørfunn etter folkeavstemning
President Recep Tayyip Erdogan avviser kritikken fra valgobservatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) etter søndagens avstemning. Valgobservatørene har uttalt at folkeavstemningen om grunnlovsendringer ikke levde opp til demokratiske standarder.
– Kjenn deres plass først, sa Erdogan til observatørene da han talte utenfor presidentpalasset i Ankara mandag.
– Vi verken ser, hører eller kjenner de politisk motiverte rapportene dere kommer til å utarbeide, sa Erdogan videre. Presidenten sa at Tyrkia kommer til å fortsette ned den veien de ønsker.
– Dette landet har avholdt det mest demokratiske valget som aldri tidligere har vært sett i noe annet vestlig land, sa Erdogan.
Ifølge OSSE og PACE gikk den rent tekniske avviklingen av folkeavstemningen greit for seg, men det stilles spørsmål ved opptellingen fordi reglene ble endret i siste liten.
– Folkeavstemningen fant sted på en ujevn bane og de to sidene hadde ikke de samme mulighetene, sa lederen for observatørkorpset, Cezar Florin Preda, under en pressekonferanse i Ankara mandag.
51,41 prosent stemte for grunnlovsendringene som vil gi presidenten mer makt i Tyrkia, mens 48,59 prosent stemte imot. Tyrkias største opposisjonsparti krever at resultatet blir annullert og hevder at det fant sted omfattende fusk.
Fakta om folkeavstemningen i Tyrkia
* Ja-siden vant en knapp seier da Tyrkia 16. april holdt folkeavstemning om en rekke grunnlovsendringer som ble vedtatt i nasjonalforsamlingen 21. januar.
* Med 99 prosent av stemmene talt opp, viser de uoffisielle resultatene fra den tyrkiske valgkommisjonen en oppslutning på 51,41 prosent til ja-siden. Nei-siden fikk 48,59 prosent.
* Grunnlovsendringene innebærer blant annet at statsministerposten avskaffes og den utøvende makten plasseres hos presidenten og visepresidenten. Presidenten skal selv utnevne og sparke ministre.
* Endringene vil styrke den utøvende makten på bekostning av nasjonalforsamlingen og samtidig gjøre domstolene mindre uavhengige.
* Forslaget åpner også for at president Recep Tayyip Erdogan kan gjenvelges for ytterligere to femårsperioder. Dermed kan han bli sittende til 2029.
* Europarådet og flere europeiske stater kritiserer den kommende folkeavstemningen og mener at Tyrkia beveger seg i retning av et diktatorisk styre.