Enorm motbakke for verdens mest ambisiøse elbilsatsing
Tidligere i år gikk India hardt ut og lovte at de skulle stå for den mest ambisiøse overgangen til elbiler i verden.
Ifølge president Mohendra Modi skal det innen 2030 kun selges elbiler på det indiske bilmarkedet, som for tiden omsetter om lag 21 millioner biler i året. Kun 22.000 av disse gikk i 2016 på strøm.
Målet er å kutte Indias avhengighet av utenlandsk olje, landet importerer olje for 85 milliarder dollar i året, og redusere klimautslippene med 37 prosent.
Nå begynner de første rapportene om hvordan det står til med satsingen å komme inn. Og en ting synes klart. Akkurat nå går det ikke fort nok, selv om transportminister Nitin Gadkari gjorde sitt beste for å overbevise den bilvennlige lobbygruppen SIAM denne måneden: – Vi skal over til fornybar energi, enten dere liker det eller ikke.
- Staten skal kjøpe 10.000 elbiler
- Delstater har fått fullmakter til å innføre egne tiltak
- Privat næringsliv går svangre med betydelige investeringsplaner
- Nye regler og subsidier kommer i desember
Det er ingen tvil om at utfordringen er enorm. Quartz skriver at de største hindringene i dag er import av dyre litium-batterier som gjør elbiler utilgjengelige for vanlige indere. Det er ventet at de kommende subsidiene vil rettes inn mot dette problemet.
Det kan det se ut til at private investorer også har fått med seg. Suzuki lanserte i september planer om en ny batterifabrikk i India. Men i dag har ikke India egne produsenter av batterier.
Produsentene av elbiler har riktignok begynt å samle sammen kapital for å investere i elbilprodukson, men så langt er det snakk om beskjedne summer. JSW Energy i Mumbai har planer om å investere om lag 600 millioner dollar i elbiler, batterier og ladestasjoner. Til sammenligning investerte Tencent Holdings 1,7 milliarder dollar i Tesla i mars.
Det gjenstår også enorme investeringer i infrastruktur før elbilene vil kunne ta over indiske veier. I dag finnes det kun 100 ladestasjoner i hele landet. I Kina foreligger det planer om 100.000 ladestasjoner innen 2020.