En vaskeekte jærbu skal styre næringspolitikken i hovedstaden
Statkraft-direktør Kjetil Lund (Ap) blir ny byråd for næring og eierskap i Oslo nå som Geir Lippestad (Ap) går av.
Med det kjører en av de virkelige bakspillerne i norsk politikk frem på scenen - med el-traktor.
Stoltenbergs mann
Lund har vært en av statsminister Jens Stoltenbergs nærmeste rådgivere, og var ansatt på Statsministerens kontor fra 2005 til 2009. Han var statssekretær i Finansdepartementet fra 2009 til 2013 under finansminister Sigbjørn Johnsen. I 2014 var en FNs spesialutsending for klimafinansiering. Og han har også vært førstekonsulent i det samme departementet tidlig i karrieren.
«Være én i den lille flokken i Norge som står på for at finansministeren alltid skal få gode analyser og argumenter for å stoppe forslag til økte offentlige utgifter» som han skrev i Aftenposten tidligere i år.
Lund sitter i styret til venstresidens tenketank Agenda og i Cicero Climate Finance.
Klimaekspert
I sin tid i politikken har Lund særlig vært engasjert i energipolitikk. Lund blir ofte knyttet tett opp til synspunktene til Jens Stoltenberg på dette området. Ikke så rart, kanskje så lenge han er både Ap- politiker og samfunnsøkonom med fartstid i SSB.
Det betyr at han mener at klimapolitikken skal være kostnadseffektiv. Å kjøpe klimakvoter slik at utslippskuttene kan tas andre steder enn i Norge, er den viktigste konsekvensen fra en slik tankegang.
I 2014 advarte han samtidig mot at oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen ville bli en tapersak for Arbeiderpartiet. I en rekke blogginnlegg hos Energi og Klima har han tatt til orde for at det viktigste er å sette en pris på CO2, slik gode samfunnsøkonomer alltid gjør.
Næringspolitikken i hovedstaden
Et spørsmål er dermed på hvilke områder Lund vil ta med seg erfaringen sin inn i den nye stillingen hvor han skal jobbe med næring.
- Kraftkommune. Et svar er i forvaltningen av eierskapet over Hafslunds strømnett og kraftproduksjon som kommunen kjøpte tidligere i år. Oppkjøpet ble omtalt som den største krafttransaksjonen som noen gang er gjennomført i Norge.
- Grønne innkjøp? Et annet er på forvaltningen av kommunens innkjøpsmakt. I fjor kjøpte Oslo inn varer og tjenester for 27 milliarder kroner, og avtroppende næringsråd Geir Lippestad ville bruke makten til å stille hardere HMS- og arbeidslivskrav til entreprenører. Under Lund vil grønne krav kanskje prioriteres enda høyere.
Hvem opererer i maktens randsoner og gir politikerne innspill, råd og advarsler? Hvem foreslår ny politikk? Hvilke formelle og uformelle roller påvirker en regjerings arbeid?
Dagens Perspektiv har snakket med tidligere statsråder, statssekretærer og rådgivere. Vi har intervjuet tidligere departementsråder og andre nøkkelpersoner i embetsverket. Vi har snakket med lobbyister, konsulenter og organisasjonsfolk. Lest bøker, biografer og analyser.
I denne artikkelserien vil vi forsøke å komme litt nærmere svaret på spørsmålet: Hvem er de viktigste premissleverandørene til norsk politikk?
ALT OM PREMISSLEVERANDØRENE HER:
INTRO
ORGANISASJONENE
KLIMAKAMP OG OLJELOBBY
HODEJEGERNE
STATSFORVALTNINGEN
EU
HELSE
ØKONOMI
MAT OG DRIKKE
BISTAND
TANKESMIENE
-
Små med stor Innflytelse | De som tenker for oss
-
Omtalevinner | Clemet i Civita styrker posisjonen
-
Dette er tankekrigerne | Blant økonomer og filosofer
-
Verdens mektigste tenketank | Tapetserer Det hvite hus
ARBEIDSLIVET