Foto

Kimon Maritz / CC

NTP

Dette er prioriteringene som får mest skryt

Publisert: 5. april 2017 kl 13.32
Oppdatert: 6. april 2017 kl 09.41

De fleste kommentarene som har kommet inn på nasjonal transportplan peker på at rammen er stor nok og at prioriteringene virker å være langsiktige.

319 milliarder av om lag 1000 milliarder skal gå til jernbaneformål, mens 563 milliarder kroner er satt av til veiformål.

Flere av de tunge prosjektene ligger på Vestlandet. Regionveisjef Helge Eidsnes sier til NTB at Sotrasambandet og Rogfast vil være det største veiprosjektet vi noensinne har sett i Norge, at at det vil gi en ny tidsregning for samferdsel på Vestlandet.

Byggenæringens Landsforening (BNL) peker på at det et bra at rammen er stor nok til at man kan ta igjen mye av etterslepet på vedlikehold i neste planperiode.

BNL-leder Jon Sandnes peker på at et utvidet kollektivtilbud er et gode og at prioriteringen av en ekstra jernbanetunnel gjennom Oslo Sentrum er avgjørende for hele Østlandet.

Saken fortsetter under annonsen

Han viser også til at Ringeriksbanen er et viktig prosjekt som både korter ned reisetiden mellom Oslo og Bergen og skaper ytterligere rom for utvikling og fortetting i aksen mot Hønefoss.

– Det er i og rundt de store byene at store deler av veksten i befolkningen kommer. Derfor er det viktig at byene får bygget ut og styrket infrastrukturen, sier Sandnes.

Fornøyd veidirektør

Veidirektør Terje Moe Gustavsen er meget godt fornøyd med planen. Han viser til at det ligger en videre vekst i aktivitetsnivået for Statens Vegvesen med oppstart av 25 veiprosjekter i første del av planen.

Også Gustavsen fremhever at planen innebærer enda sterkere vekst på miljøvennlig transport i byområdene med betydelig statlig medvirkning.

Innovasjon vektlagt

Innovasjonsdirektør Anne-Kjersti Fahlvik i Forskningsrådet har merket seg at regjeringens ambisjon om å koble forskning, teknologi og innovasjon kommer tydeligere frem i fremtidige satsinger på investeringer i samferdsel.

Saken fortsetter under annonsen

Planen inneholder en egen innovasjonssatsingen på 820 millioner kroner som skal gjøre det mulig å ta i bruk ny teknologi raskere i transportsektoren - både ved å utvikle nye løsninger og tilpasse eksisterende løsninger bedre for norske forhold.

– Pilot T gjør at vi kan mobilisere næringslivet og forskningsmiljøene, og bidra til et skifte innen digitalisering og klimateknologi innenfor transport. Satsingen på pilotering og uttesting er i tråd med Forskningsrådets analyser, sier Fahlvik.