– Dette er bære eller briste-byrådet
–Utgangspunktet er at vi lever i en forandringens tid. Endringene skjer raskere og er mer dramatisk enn på mange generasjoner.
Vi kunne vært på hvilken som helst av de 10.000 konferansene om digitalisering og omstilling som arrangeres i Oslo i høst.
Men vi er på finansbyrådens kontor på Rådhuset.
– Driverne er både globale, nasjonale og lokale, sier Robert Steen.
– Trenger politikere som våger å styre
Robert Steen sin jobb er – i tillegg til å holde styr på finansene – å drive gjennom digitaliseringen av hele kommunen.
Og akkurat det er en jobb som krever sitt byråd. Oslo kommune er ikke lengst fremme når det gjelder digitale løsninger. Det har ikke Steen problemer med å erkjenne.
– Vi er satt opp på en måte som ikke er optimal for digitalisering.
Steen bruker Ruter som eksempel:
Som Ruter-sjefen sa: Jeg tvinger folk til å gå til et sted de ikke er for å frakte dem til et sted de ikke skal. Det er jo en dårlig forretningsmodell …
Endringene som Robert Steen og mange andre snakker om dreier seg om globalisering, digitalisering, det grønne skiftet og urbanisering. Og det handler om eldrebølge, automatisering av arbeidslivet, jobber som forsvinner og nye som skal skapes.
– Alle disse endringene forsterker hverandre gjensidig. Det gir oss både utfordringer og muligheter, sier Robert Steen.
Alle diskusjonene som nå kastes opp, krever intet mindre enn en ny type politikere, mener Robert Steen. Og han henter støtte fra «fienden» for å forklare hva han mener:
– Jeg har hørt Civitas Kristin Clemet etterlyse politikere som leder og er opptatt av forvaltningspolitikk. Jeg er enig med henne, vi politikere må igjen bli ledere for våre virksomhetsområder.
– Overflødighetshornet fra oljen har gjort politikerne til bevilgningspolitikere. De blir ombudsmenn for sine sektorer. De slåss for sektorinteressene. Suksesskriteriet har vært hvor mye penger du kan skaffe til ditt område. Og som politiker har du blitt på sektorsuksess, forklarer Steen.
– Vi trenger politikere som tør og evner å styre, sier han.
Steen hevder at han tør. Historien vil vise om han evner.
Teknologien eksisterer. Det er strukturen og kulturen som først og fremst må endre seg
Finansbyråden og Machiavelli
Robert Steen er klar på at «det store vi» står overfor nye oppgaver som byråkrater og forvaltning ikke har løst tidligere. Heller ikke politikere. Dette er oppgaver og utfordringer som ikke bare handler om hvor mange penger som bevilges.
– Og vi må handle nå. Vi sakker akterut for hver dag som går. Og ta styring er toppolitikernes ansvar. – Det handler forståelsen av hva digitaliseringen kommer til å bety for endringene. Det handler om transformasjon.
Steen siterer Machiavelli nå: «Den største utfordringen et menneske kan ta på seg er å endre en eksisterende tilstand».
De som sitter i posisjon vil forsvare sine posisjoner, mente Machiavelli.
– Likevel må vi tørre å forandre. Dette er bære eller briste-byrådet, sier finansbyråd Robert Steen.
Steen vil gjerne være en del av et byråd som ingen kan forholde seg nøytral til.
– Folk kan like eller ikke like oss, men folk skal vite at vi tør i alle fall å prøve. Det er bedre enn å bare styre etter en liste med noen valgløfter og noen hjertesaker.
Steen mener Oslo er på rett vei. Et eksempel er verdens første fossilfrie byggeplass på Lambertseter.
Oslo-modellen for et mer inkluderende arbeidsliv, som byrådet vedtok rett før sommeren, er et annet eksempel. Gjennom et knippe betingelser som alle med utbyggingsoppdrag for Oslo kommune må følge, skal man blant annet redusere omfanget av sosial dumping i byggebransjen.
Likevel må vi tørre å forandre. Dette er bære eller briste-byrådet
LES MER:
-
Geir Lippestad: Oslo skal bruke innkjøpsmakta
Enda et teit navn…
Robert Steen går til digitaliseringsjobben med dødsforakt og levende entusiasme. Han prater på inn- og utpust, og stopper kun for å sjekke om Dagens Perspektiv får med seg det han sier.
– Er det forståelig? Det er ikke bare sånn konferansepreik, eller?
– Det går bra. Foreløpig.
At tiden er knapp, beskriver Steen med en lignelse om regjeringen:
En felles pasientjournal har lenge vært et stort og viktig prosjekt for regjeringen. Både for denne og den forrige.
– Og det var en god ide, konkluderer Steen. – Men i dag har vi teknologi som avdekker hva som skal til for at den enkelte ikke skal bli sjuk.
– Så mens vi lager digitale systemer for hvilke sykdommer du har hatt og hva slags medisiner du har spist, så er teknologien kommet mye lenger.
– Hvis det offentlige blir hengende for langt etter i denne utviklingen, vil tilliten svekkes, framhever finansbyråden.
Byrådet i Oslo ønsker ikke å henge etter så mye lenger. Steen & co vil tvert i mot ta teten i digitaliseringen – eller transformeringen – av Norge:
– Prosjekt OSLO:ORIGO, sier Robert Steen.
– Å, nei. Enda et teit navn, tenker vi i vårt stille sinn.
Oops, vi sa det visst også…
– Nei, hør nå. Noe må vi kalle det… Dette prosjektet er igjen delt inn i to: ORIGO:FOLK og ORIGO:DIGI, forklarer Steen.
Poenget med å dele digitaliseringen inn på denne måten er etter Robert Steens mening, helt naturlig:
– Teknologien eksisterer. Det er strukturen og kulturen som først og fremst må endre seg, sier han.
Introvert sektor
Kommunen er delt inn strengt sektorvis og organisert etter fagetater.
– Vi jobber ut fra et 200 år gammelt vertikalt prinsipp. Men menneskene lever horisontalt, på tvers av sektorer og etater. –Hva er viktig for småbarnsforeldre? spør Steen, og svarer umiddelbart:
– For eksempel både barnehage- og t-banetilbudet. Men i kommunen ligger ansvaret hos to ulike etater. For småbarnsmoren eller -faren hadde det vært genialt om det gikk en beskjed til barnehagen når t-banen var forsinket.
Origo handler om digitaliseringen av Oslo kommune. Og for å få til det må man ifølge Steen bygge ned skottene mellom sektorene.
– Offentlig sektor er veldig introvert. Vi er vant til rasjonale og pedagogikk.
Todelingen av digitaliseringsprosjektet er viktig. Det har ingen hensikt med ny tekologi hvis ikke de ansatte skjønner hva det medfører. Delprosjektet ORIGO:FOLK skal derfor forandre strukturene og kulturen i Oslo kommune.
Og det er ikke gjort i en fei. Det dreier seg om over 50.000 ansatte og 3000 ledere i mer enn 50 ulike etater.
ORIGO:FOLK ledes av en prosjektgruppe som består av folk som har erfaring fra endringsprosesser. Det er videre etablert et eget endringsnettverk med representanter fra alle etatene i kommunen og alle de 15 bydelene.
Deres oppgave er å bygge enhetlige tjenester som kan følge den moderne osloborgeren fra vugge til grav.
– For å få til det må etatene jobbe sammen, påpeker Steen.
Den andre delen av Origo-prosjektet kalles altså ORIGO:DIGI. Vi forstår noenlunde hvor Steen & co vil med det navnet.
– Vi skal bygge en digital, offentlig tjenesteplattform. Teknologien ligger bunn for mulighetene til å realisere dette, sier Steen.
– Men det holder altså ikke bare med teknologi, fortsetter han.
Steen bruker YouTube som forklaringsmodell. Verdien deres ligger i videoene som lastes opp. Som brukerne legger inn. Men det er YouTube som har bygget plattformen.
– Vi må bygge vår plattform. Med åpne datalag. Her, på denne plattformen kan for eksempel det nyutviklede NyBy-prosjektet bygge inn sine løsninger.
LES MER:
NyBy: Hele velferdssamfunnet i én app
Nordre Aker: Først ut med ny velferds-app
Antallet øker: Men fortsatt for få innovative anskaffelser
Vil bruke innkjøpsrollen aktivt
Robert Steen vet godt at entreprenører trenger kritisk masse. At mangel på kritisk masse – å få nok brukere eller kunder – ofte er det største problemet for gründere og start ups.
Her kan det offentlige tilby en stor mulighet for næringsliv og gründere.
– Oslo kommune, som en stor innkjøper og tjenesteleverandør, kan tilby kritisk masse, sier Robert Steen.
– Det handler om kultur. Om å endre måten å tenke på.
Kultur er en ting. Men hvis et rødgrønt byråd trekker inn en rekke nye private aktører i utviklingen av kommunale tjenester, blir dette fort et spørsmål om idelogi også.
– Hvor bra er det, rent ideologisk? Skulle ikke dere sørge for at velferdstjenestene blir drevet av det offentlige? Er ikke dette det samme som å åpne for flere «velferdsprofitører»?
– En av de største utfordringene offentlig sektor vil stå overfor kommer når store internasjonale internettplattformer går inn og konkurrer på kjerneområdene til det offentlige. Den dagen Facebook og Google tilbyr en grunnskolepakke med verdens beste forelesere, og folk velger dette i stedet for nærskolen, da vil, sakte, men sikkert viljen til å betale skatt forsvinne, foredrar Steen.
– Og da begynner grunnlaget for velferdsstaten å erodere bort, mens vi diskuterer helt andre ting. Det offentlige må styre denne utviklingen, men vi får ikke dette til uten at vi har med oss næringslivet, sier Steen, som håper på ringvirkninger:
– Vi er digitalt modne i Norge. Vi har den beste velferdssektoren. Dette er en potensiell match som kan eksporteres og gi en vinn-vinn-situasjon. Det offentlige får bedre og mer effektive tjenester. Entreprenørene får solgt sine tjenester, digitale løsninger og produkter videre.
I løpet av 12 måneder skal vi der komme opp med fyrtårnprosjekter som skal bidra til digitaliseringen av Oslo
Lover resultater i løpet av et år
Finansbyråden har mer på hjertet: Gjennom ORIGO:DIGI skal kommunen etablere et laboratorium for nye ideer for kommunale tjenester. Ja, det kommer selvsagt til å hete ORIGO:LABS…
– I løpet av 12 måneder skal vi der komme opp med fyrtårnprosjekter som skal bidra til digitaliseringen av Oslo, sier Steen selvsikkert.
Finansbyråden ser for eksempel for seg en mulighet for å utvikle en egen «Oslonøkkel» for innbyggerne. Steen tenker seg en personifisert, digital nøkkel, med en unik ID for å kunne passere ulike stengsler, som gir adgang til museer, til arbeidsplassen din, T-bane og buss eller til bygården der du bor. Og kanskje til biblioteket, treningssenteret, svømmehallen, søppelrommet hjemme…
– En slik «nøkkel» skal knyttes opp til din personlige ID og til «dine adganger». Veireno kunne ha trengt en sånn da de forsøkte å hente søpla for Oslos innbyggere, sier Steen.
Hele Origo-prosjektet rapporterer til en styringsgruppe som ledes av byrådsleder Raymond Johansen. Der sitter også Robert Steen og åtte kommunaldirektører.
– Hvorfor faller ansvaret på deg? Finansbyråden? Har du ikke nok å gjøre med å styre pengesekken?
– Finans går jo på tvers av alle sektorene, sier Steen.
Dessuten mistenker vi finansbyråden for å være mer enn gjennomsnittlig opptatt av ny teknologi.
– Ikke alle er like gira på dette som meg, nei…
70 ledere på transformasjonskurs
Dersom du jobber i kommunen, og tror du slipper unna Robert Steens digitaliseringsprosjekt, vil du sannsynligvis måtte tro om igjen nokså snart.
I Origo-regi er det utarbeidet et lederutviklingsprogram for etatsdirektører og andre ledere i kommunen. 70 kommunale ledere skal sendes på «transformasjonskurs».
– I tillegg bygger vi et buddy-program med DUF-er og VVK-er, sier Robert Steen.
– ??? DUF-er? Ærlig talt …
– DUF-er er «Digitale Unge Folk». Unge, smarte mennesker som har «dette i seg». Det kan være gründere, forskere, unge ledere. VVK er «Vanlige Voksne Kommunale ledere». He, he.
– Som nødvendigvis ikke har dette i seg?
– He, he. Ikke i så stor grad kanskje, nei. Men DUF-ene skal kobles direkte til våre etatsledere. Det er det buddy-prosjektet handler om, sier Steen. – Poenget er at kultur, struktur og prosesser må endres. Til det trengs ledere som både tør og evner.
Robert Steen sier han har lært av sin tidligere sjef i Schibsted, Kjell Aamodt.
I mediebransjen har man i flere år kjent endringene på kroppen, og et av Aamodts krav til folka i sin ledergruppe var ifølge Steen at «alle i min ledergruppe skal ha daglig kontakt med tenåringer».
– Buddy-prosjektet og lederkurset er konkrete eksempler på hva vi gjør for å skape innovasjon. Endringene skjer nå. Det er vårt ansvar, mener Steen.
– Vi må få folkene her til å ta av seg sektorhatten og ta på seg Oslo kommune-hatten.
Vi må tørre å satse uten være så redde for å gjøre noen feil på veien
Hvor er Ap-hatten?
– Ikke noe av det du har snakket om er særlig partipolitisk krydret? Hvorfor er du i Arbeiderpartiet? Er det kun for å følge i familiens fotspor?
Robert Steen er sønn av Reiulf Steen, den tidligere Ap-kjempen som også var leder i Arbeiderpartiet en periode.
– Prøv å se på dette i et endringsledelsesperspektiv, sier han.
– Ja vel?
– Hvilket parti er det som har stått for endring i Norge de siste 150 årene? Jo, det er Arbeiderpartiet. Det er Ap som står bak de store, viktige endringene og reformene i Norge. – Og nå står vi sannsynligvis foran den største samfunnsreformen i vår tid. For å få til dette, må du ha med deg alle på den reisen. Også arbeidstakerne og fagforeningene, sier Ap-Steen.
Oslo skal altså transformeres. Det er forankret og vedtatt både i byrådet og i bystyret.
En ting er å være enig i prinsippet. Det er noe helt annet å faktisk gjøre noe.
– Det som er vanskelig, er jo å gjennomføre det, påpeker Steen.
– Dette er det kritiske i dag. Har du begge beina plantet på jorda, beveger du deg for sakte.
Robert Steen innrømmer at Oslo ikke der de skal være i dag.
– Vi har aldri hatt noen egen overordnet plan for digitalisering. Utviklingen har hittil skjedd nærmest tilfeldig, mener Steen.
– Byrådet skal på valg igjen i 2019. Det er under to år til. Vi må tørre å satse uten være så redde for å gjøre noen feil på veien, mener Robert Steen.
– Og det gjør vi. Vi våger å gjøre dette. Håpet er at det er så pass bra at arbeidet blir videreført uavhengig av hvem som vinner valget i 2019. Derfor må vi vise at dette er både riktig og smart, sier Steen, og legger kjapt til:
– Selv om vi selvsagt ønsker både gjenvalg og fornyet tillit.