Statsminister Stefan Löfven på mandagens pressekonferanse i forbindelse med at sensitive opplysninger er på avveie fra det svenske transporttilsynet.

Foto

NTB-scanpix.

Sikkerhetsbrudd

– Det som har skjedd, er alvorlig

Publisert: 25. juli 2017 kl 09.05
Oppdatert: 25. juli 2017 kl 09.05

På en pressekonferanse mandag gjentok den svenske statsministeren at han anser det som har skjedd i det svenske transporttilsynet Transportstyrelsen som alvorlig.

– Jeg sa det i går, og jeg står ved det. Det er alvorlig, og det har skjedd i strid med loven og utsatt Sverige og svenske borgere for en risiko, sier Löfven.

Saken stammer fra våren 2015 da Transportstyrelsen overførte IT-driften til IBM. For at overføringen skulle skje raskt, ble det gjort flere unntak fra datasikkerhetsregler. Det kan ha ført til at sensitiv informasjon kom på avveie, ifølge Svenska Dagbladet.

– Erkjente brudd

Maria Ågren, lederen for Transportstyrelsen, gikk brått av i januar i år, og tidligere denne måneden ble det kjent at Ågren hadde erkjent brudd på regelverket om databehandling etter at hun i 2015 besluttet at det kunne gjøres avvik fra lovene som beskytter sensitiv informasjon hos tilsynet.

Löfven sier han ble informert om saken på bakgrunn av at Ågren mistenkte at det kunne ha skjedd noe straffbart.

– Vi kan ikke fortelle alt når det handler om sensitiv informasjon. Men allmennheten har krav på en god og utførlig redegjørelse av det som har skjedd, og hvilke tiltak som er gjort for å sikre at informasjon skal være trygg i Sverige, sier Löfven.

Saken fortsetter under annonsen

Statsministeren sier relevante deler av tilsynet i løpet av kort tid kommer til å byttes ut, og outsourcingen skal granskes. Löfven sier regjeringens håndtering av saken skal granskes av kontroll- og konstitusjonskomiteen i Riksdagen, noe han ønsker velkommen.

– Vet at mange er sinte

Ledere i den borgerlige opposisjonen, samt Vänsterpartiet, har åpnet for mistillitsforslag mot en eller flere ministre i Löfvens sosialdemokratiske regjering. De krever blant annet en forklaring på hva slags sensitive opplysninger som kan ha kommet på avveie i forbindelse med outsourcingen.

Blant annet har det svenske forsvaret vært bekymret for at opplysninger om svenske militærkjøretøy, som har vært registrert hos Transportstyrelsen, kan ha havnet på gale hender.

Transportstyrelsens direktør Jonas Bjelfvenstam sier tilsynet ikke har hatt tilgang på registre over militærkjøretøy eller infrastruktur.

– Jeg vet at mange er sinte på Transportstyrelsen. Men det er ingen indikasjoner på at informasjonen er spredt feilaktig, sier Bjelfvenstam.

– Men det som har skjedd er uakseptabelt, fortsetter han.

Saken fortsetter under annonsen

Øverstkommanderende Micael Bydén i det svenske forsvaret sier deres samlede vurdering er at selv om det som har skjedd er alvorlig, har det ikke hatt noen merkbar innvirkning på forsvarets operative evne.

– En viktig påminnelse

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener IT-skandalen i Sverige er en påminnelse om risiko som også må tas på alvor i Norge. 

Den svenske regjeringen og Aps svenske søsterparti Socialdemokraterna har de siste dagene vært under hardt press på grunn av avsløringer om at sensitive opplysninger kan ha kommet på avveie.

Støre forteller til NTB at han fulgte med da Sveriges statsminister Stefan Löfven mandag brøt lang tids taushet og holdt en pressekonferanse om saken.

– Dette handler om det følsomme temaet outsourcing, å overlate sensitiv informasjon til mennesker og miljøer utenfor nasjonal kontroll. Det er ikke nødvendigvis nasjonaliteten som er det viktigste, men det at man mister kontrollen over hvem som sitter med den sensitive informasjonen, sier Støre.

– Dette er en viktig påminnelse om noe vi også må ta på alvor i Norge, og som vi har hatt noen diskusjoner om, blant annet når det gjelder pasientopplysninger, sier han.

Bakteppet for den svenske skandalen er brudd på reglene for datasikkerhet da Transportstyrelsen i Sverige overførte IT-driften til IBM i 2015.