– Det er ingen tvil om at Høyre er hovedmotstanderen
Forslaget til nytt partiprogram for Arbeiderpartiet oser av selvtillit og litervis med Møllers tran. På flere områder går den gamle ørnen lenger enn man er vant med fra den kanten. Men for å få valgkampen inn på Ap-sporet, må det bli en kamp mot Høyre – om arbeidsplasser og ny verdiskaping – ikke krangler om ulv og innvandring med Sp og Frp.
Arbeiderpartiet vil utfordre Høyre på hjemmebane med en aktiv næringspolitikk som skal bidra til det viktigste for alle Ap-politikere: Sørge for trygge jobber.
– Les kapittelet om arbeid. Det er det aller viktigste. Det er der vi vil starte.
LES MER:
- Hadia Tajik: Dette vil Ap gjøre med arbeidslivet
Slik svarer nestleder Hadia Tajik på spørsmålet om hva i forslaget til nytt partiprogram for Arbeiderpartiet som er viktigst.
Eksamen for ny ledelse
Torsdag åpner Arbeiderpartiet dørene til nok et landsmøte. Som alltid står det mye på spill, men denne gangen samles Ap-troppene med en helt ny ledelse i front og med fire år i opposisjon som bakteppe. Nå er det på tide å levere. Eksamen er Storingsvalget 11. september, og i potten ligger regjeringsmakt og statsministerpost for Jonas Gahr Støre. Alt annet er å anse som nederlag.
Helgens landsmøte innleder den lange, siste innspurten mot regjeringskontorene for Arbeiderpartiet. Her skal det nye partiprogrammet vedtas, og i arbeidet med å snekre nye meninger har partiet virkelig toppet laget: Sentralstyret har utgjort programkomiteen.
Akkurat det tilhører sjeldenhetene.
Gro Harlem Brundtland og Torbjørn Jagland har gjort det samme en gang, og Jens Stoltenberg gikk inn som leder av komiteen før første valget etter han ble partileder. Men det er ikke ofte det skjer.
At ledelsen også leder programarbeidet kan redusere den brede og frie debatten i partiorganisasjonen og gi en oppfatning av at dette er «opplest og vedtatt».
Fordelen er selvsagt at partiledelsen stiller seg 100 prosent bak programforslaget.
Både Partileder Jonas Gahr Støre, nestlederne Hadia Tajik og Trond Giske, partisekretær Kjersti Stenseng og AUF-leder Mani Hussaini har bidratt aktivt i programarbeidet. Resultatet er blant annet svært få dissenser. Kun i tre tilfeller var programkomiteen uenige – det er mist av alle partiene.
For Tajik er Høyre Arbeiderpartiets hovedmotstander. Og det skal merkes blant annet i næringspolitikken.
LES MER:
- Aps programforslag: «Norge skal være det beste landet i verden å drive næringsvirksomhet i»
– Det er ingen tvil om at Høyre er hovedmotstanderen. Den aktive næringspolitikken vår utgjør for eksempel en viktig forskjell fra Høyres mye mer nøytrale og passive næringspolitikk, sier hun.
Les kapittelet om arbeid. Det er det aller viktigste. Det er der vi vil starte
Har holdt stand
På de siste meningsmålingene har Arbeiderpartiet ligget jevnt litt over 30-tallet – ikke noe supert resultat, men nok til at det ville gitt regjeringsmakt ved valg fordi Senterpartiet gjør det styggbra, mens blant annet Venstre sliter med å komme over sperregrensen.
I Ap trøster de seg med at partiet faktisk henger godt med fortsatt. Og ser man ut av landet, er har de et poeng. I store deler av Europa har de sosialdemokratiske maktpartiene nærmest møtt veggen de siste årene, og rast både på meningsmålinger og i oppslutning ved valg. I Nederland, Hellas, Spania, Island, Storbritannia, og nå sist i Frankrike, har vi sett at store, tunge sosialdemokratiske partier nærmest er utradert og uten politisk makt.
Vi har ført en litt strengere innvandringspolitikk enn mange andre sosialdemokratiske partier
Det har ikke skjedd i Norge.
Ap er nesten det eneste sosialdemokratiske partiet i Europa som ikke har fått de nye politiske strømningene med sterkere nasjonalisme, EU-motstand og innvandringsskepsis midt i trynet og falt som en stein i oppslutning.
Selv mener partiet at de kan takke egen innvandringspolitikk og samarbeidet med LO for at de har holdt stand som landets største parti.
– Vi har ført en litt strengere innvandringspolitikk enn mange andre sosialdemokratiske partier. Dessuten har vi opprettholdt det tette samarbeidet med fagbevegelsen, mens andre sosialdemokratiske partier gjerne har kuttet ut slike samarbeid, forklarer Hadia Tajik.
Hun peker også på partidemokratiet som en suksessoppskrift.
Ingen viktige partiroller «pekes ut av sjefen». Ap har valgte representanter på alle nivåer og der partifolk fra hele landet har en stemme.
En annen forskjell fra resten av verden er at Norge ikke har Norge hatt den helt store krisa, sammenlignet med mange andre land. Vi har hatt vekst de siste årene tross alt, noe som nok har bidratt til at de store styringspartiene har ungått den verste smellen.
Arbeiderpartiet går inn i valgkampen med en ny ledelse etter fire år i opposisjon. For et parti som Ap, vil fire nye år i opposisjon framstå som et stort nederlag, både for den nye ledelsen og partiet som sådan. Men kan partiet skape nok begeistring til at de klarer å gjeninnta regjeringskontorene? I så fall – har de den politikken som skal til for å få med seg velgerne?
Dagens Perspektiv har lest forslaget til nytt partiprogram fra perm til perm, og utfordret programkomiteens leder Hadia Tajik utdype, tegne og forklare hva Arbeiderpartiet vil med Norge dersom de får regjeringsmakt.
LES MER:
- Hadia Tajik: «Det er ingen tvil om at høyre er hovedmotstanderen»
- Vil modernisere Arbeidsmiljøloven: Dette vil Ap gjøre med arbeidslivet
- Aps programforslag: «Norge skal være det beste landet i verden å drive næringsvirksomhet i»